Konstruktiv journalistik: Nuancér dine historier

Startdato:
Udbyder:
ME plus:
ME
Dage:
3 dage
Pris:
11.100 kr. + moms | PU-støtte: 2.700 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 525 evalueringer)
Efterår 2019

Læserne mister tillid til journalistikken
Mediebranchen og journalistikken er under pres, og der er tydelige tegn på, at læsernes tillid til journalistikken svinder i takt med interessen for de traditionelle tilgange til journalistikken.

Er du samtidig træt af at lave sort/hvide konfliktfyldte historier, og vil du gerne have værktøjerne til at få nuancerne med?

På dette kursus lærer du, hvordan journalistikken kan genoplive sig selv i en konstruktiv form, der både begejstrer dig og dine læsere.

Kritisk OG konstruktiv journalistik
På dette kursus lærer du, hvordan du kan være både kritisk og konstruktiv i samme omgang. Og du får en række konkrete redskaber og arbejdsmodeller, der kan hjælpe dig med at inkludere inspiration i din journalistik.

Gennem en kombination af inspiration og øvelser får du konkrete erfaringer med at udtænke selvstændige konstruktive vinkler på egne historier, som du kan tage i brug straks efter kurset. Der vil være masser af rum til at arbejde med din journalistik.

Kurset er tre dages idéudvikling i konstruktiv journalistik, der bogstaveligt talt vil bringe din journalistik op over det sædvanlige.

På dette kursus lærer du at:

 • planlægge din journalistik, så du både afdækker og inspirerer.
 • udvikle idéer med øje for det større perspektiv.
 • lave journalistik, der ser verden med begge øjne.
 • finde konstruktive vinkler på dine historier med hjælp fra nye, konkrete værktøjer.
 • forstå klassiske og konstruktive journalistiske kriteriers muligheder og begrænsninger.
 • trykprøve egne fordomme og verdensbilleder.
 • identificere, hvordan journalistisk formidling påvirker din målgruppes adfærd og holdninger – og dermed samfundet.
 • få bedre idéer mere effektivt ved at stikke hånden i den konstruktive værktøjskasse

Kurset er for dig
Kurset er særligt udviklet til dig, der arbejder aktivt med journalistik ved at formidle, vinkle og/eller udvælge historier. Det vil sige skrivende journalister, redaktionssekretærer, redaktionsledere, redaktører, eller web-, radio- og tv-journalister.

Det kan også være dig, der arbejder med journalistik i en kommunikationsafdeling, i en organisation eller på et fagmedie.

Sådan foregår kurset
Kurset er tilrettelagt som en slags kort højskoleforløb i uformelle rammer på Constructive Institute ved Aarhus Universitet.

Undervisningen foregår i loungen på Constructive Institute, og vi spiser frokost sammen med de studerende rundt om i kantinerne på Aarhus Universitet.

Der vil være frivillige arrangementer om aftenen, hvor du kan lære dine medkursister bedre at kende, og hvor der vil være rig mulighed for at diskutere journalistik.

Undervisningen veksler mellem teoretiske oplæg, diskussioner og konkret gruppearbejde. Ved nogle af oplæggene deltagerne de aktuelle fellows fra Constructive Institute, og der vil være mulighed for at spørge ind til de enkelte fellows’ journalistiske projekter.

Der vil være oplæg fra både inspirerende eksperter og fra praktikere, der deler deres erfaringer fra arbejdet med konstruktiv journalistik. Vi arbejder på at lave et så aktuelt program som muligt, så navnene er ikke på plads endnu.

Ved seneste runde af kurset mødte kursisterne:

 • Ulrik Haagerup, stifter af Constructive Institute: Hvad er konstruktiv journalistik, og hvorfor er der brug for det?
 • Hans Henrik Knoop, lektor i positiv psykologi ved Aarhus Universitet: Negativitetens betydning i journalistikken.
 • Kristina Lund Jørgensen, fellow ved Constructive Institute og journalist ved JyskFynske Medier: Journalistens rolle med fokus på journalistiske serie bl.a. om "Stem'rne" og "Dem vi har brug for".
 • Kristian Strøbech, selvstændig rådgiver og underviser i digital medieinnovation: Journalistens rolle på de sociale medier – med fokus på at ramme, skabe og understøtte fællesskaber.
 • Villy Søvndal, tidligere formand for SF og tidligere udenrigsminister: Journalistens rolle i det politiske spil.
 • På kurset får du bogen Constructive News skrevet af Ulrik Haagerup.

Medbring computer og smartphone. Husk opladere.

Sted
Constructive Institute
Aarhus Universitet
Bartholins Allé 16
8000 Aarhus C

Det indgår i prisen
Frokost er inkluderet i prisen, ligesom der vil blive serveret kaffe, kage og frugt i pauserne både formiddag og eftermiddag.

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding.

Er du ikke berettiget til støtte fra Pressens Uddannelsesfond?

Undervisere

Gerd Maria May

Selvstændig journalist og redaktionel udvikler. Ansvarlig for Jysk Fynske Mediers journalistiske akademi. Forfatteren bag de konstruktive journalistiske kriterier FINT, der udkommer på bogform senere i 2019. Tidligere fellow ved Constructive Institute. Tidligere redaktionel udviklingschef på Jysk Fynske Medier.

Orla Borg

Journalist, tidligere reportagechef på Jyllands-Posten og medlem af avisens Gravegruppe. Nu leder af fellowship-programmet ved Constructive Institute.