Klimakursus Island: På den grønne omstillings spydspids

Startdato:
Udbyder:
Sted:
108 Reykjavík, Island
Dage:
5 dage
Pris:
25.000 kr. | PU-støtte: 6.750 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 9 evalueringer)
Forår 2023
Kurset skal besøge flere geotermiske anlæg i Island, bl.a. Carbfix, der på rekordtid forvandler CO2 til sten. Foto fra NJC’s kursus i 2021: Sigrún Stefánsdóttir
Kurset skal besøge flere geotermiske anlæg i Island, bl.a. Carbfix, der på rekordtid forvandler CO2 til sten. Foto fra NJC’s kursus i 2021: Sigrún Stefánsdóttir

Det faktum, at verden i dag befinder sig midt i en klimakrise, er efterhånden uinteressant. Det interessante er, hvad vi kan og skal gøre for at bremse krisen. Vi rejser til Island, hvor et væld af de løsninger, der skal til for at gøre netop det, byder sig til.

Island har en historie med bæredygtig udvikling og grøn energi, som mange andre lande, bl.a. Danmark, kun kan drømme om. Climeworks på Island leverer som de første i verden CO2-fangst og lagring, CCS, i helt stor skala. Island er det land i verden, der får den største andel af sit energiforbrug dækket gennem geotermisk energi.

Islands regering går målrettet efter CO2-neutralitet allerede i 2040. Målet for Danmark er – som de fleste i det øvrige EU – 2050. Og den arktiske østat var i 2009 et af de første lande til at indføre det, som klimaeksperter er enige om bliver et altafgørende værktøj i kampen om at gennemføre den grønne omstilling – en CO2-skat.

Den lille nation mod nord med 370.000 indbyggere er med andre ord et eksempel for resten af verden. Det undersøger vi på dette kursus, hvor fokus er på den journalistiske dækning, – ikke dækning af klimaforandringer i sig selv, men på de grønne løsninger, der bringer os i mål med Paris-aftalen.

Hvorfor dette fokus?

I disse år byder tusindvis af politikere, forskere og virksomheder sig til med løsninger på den bydende nødvendige omstilling til fossilfrie samfund. Nogle af de forslag er intet værd, andre går på tynde ben, og nogle få af dem er den ægte vare. Hvis journalister ikke er i stand til at skelne mellem de kategorier, så risikerer vi at begå store fejl.

Aldrig har det været mere vigtigt med kritisk (klima) journalistik.

Målet med kurset er, at vi alle forstår klimakrisen og de løsninger, der skal til, bedre. At vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forbedre dækningen i takt med krisens udvikling.

I løbet af de fem dage i og udenfor Reykjavik vil vi møde forskere, entreprenører, politikere og dygtige klimajournalister. Vi vil blandt andet beskæftige os med videnskabsformidling, greenwashing og reportage som en indgang til at folde det tekniske ud. Og vi vil lægge et fundament for forståelsen af nogle af de centrale tankegange og teknologier i den grønne omstilling; CCS, PtX, geotermi, udnyttelse af overskudsvarme mm.

Ind imellem skal vi også nyde den flotte islandske natur – og blive mindet om, hvilke konsekvenser klimaforandring har.

De to kursusledere, Sigrún Stefánsdóttir og Rasmus Thirup Beck, er begge erfarne kapaciteter både i forhold til området og de journalistiske værktøjer.

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Rasmus Thirup Beck – en del af teamet bag Klimajournalisterne.dk. Uddannet journalist og antropolog. Har arbejdet på Politiken og dækket klimaområdet siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

Kurset udbydes også i de øvrige nordiske lande.

Undervisere

Rasmus Thirup Beck

En del af teamet bag Klimajournalisterne.dk. Uddannet journalist og antropolog. Har arbejdet på Politiken og dækket klimaområdet siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

Sigrún Stefánsdóttir

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Mere om dette kursus