
Klassisk journalistik er i sin natur bagudskuende. Vi rapporterer om, hvad der er sket, hvorfor det skete, og hvem det påvirkede. Men når det gælder klimakrisen, er det ikke nok at se bagud. Historien om klimaforandringerne, den globale opvarmning og den medfølgende krise, er i høj grad en historie om fremtiden. Fremtidens klima, fremtidens økonomi, fremtidens borgere.
Derfor handler dette kursus om at lære at tænke langsigtet og om at lave langsigtet journalistik.
Ligesom journalister har et ansvar for at oplyse samtidens borgere, har journalister i dag et ansvar for at fortælle om, hvordan vores handlinger i dag, kommer til at se ud for fremtidens borgere – på godt og ondt. Vi skal klæde vores læsere og lyttere på til at engagere sig i klimakrisens løsninger, så de kan være med til at træffe kvalificerede valg i dag, der har betydning for vores fælles fremtid. Journalistik i 2025 kræver, at vi også tør kigge fremad – at vi skriver om de valg, vi endnu kan træffe, og de fremtider, vi endnu kan skabe. Fremtiden er ikke givet – den formes, og det er vores opgave at fortælle, hvordan.
Få undervisning af prisbelønnet forfatter
På dette kursus bliver du bedre til at forstå, hvordan nutid og fremtid hænger sammen – og hvordan man formidler det journalistisk. Du får mulighed for at komme ud af hverdagens rammer fysisk og mentalt og blive klædt på til at arbejde kreativt med fremtiden på en måde, der kan bruges på redaktionen.
Du vil lære at fortælle langsigtede historier af den prisbelønnede Andri Snær Magnason, en af Islands mest anerkendte forfattere og filmskabere. Hans arbejde spænder over romaner, poesi, skuespil, essays og dokumentarfilm, hvor han med kreativitet og dybe refleksioner udforsker menneskehedens forhold til naturen, teknologi og tid.
Hans bog ‘Om vand og tid,’ der er oversat til 30 sprog, er et godt eksempel på, hvordan man skrive om klimakrisen gennem billeder, fortællinger fra eksperter, personlige anekdoter og beskrivelser af det landskab, der i vores nutid forandrer sig for altid.
Kurset er arrangeret af Klimajournalisterne, der via fondsstøtte arbejde med at skabe en podcast, der foregår i 2075. De vil undervise i hvordan man kan forsøge at forudsige en usikker fremtid gennem science fiction, forskningsformidling og lyd og undervise i brug af “signaler” til at forstå en kompleks virkelighed.
Kurset foregår på retreatet Inspiratoriet midt i Samsøs natur. Øen er verdenskendt for at skabe et samfund, der af mange betragtes som et forbillede for fremtiden.
Det får du på kurset:
- Inspirerende og anderledes undervisning
- Plads til fordybelse i Inspiratoriets enorme have
- Diskussioner om fremtiden i Inspiratoriets permakultur-skov
- Samtaler med ligesindede i loungen
- Gåture i Samsøs skønne natur
- Lokalt dyrket mad fra Samsø Madsnedkeri
- Lækker kaffe fra Kaff Kaff
- Mulighed for at starte dagen med yoga – hvis man har lyst!
Det får du med hjem:
- Konkrete værktøjer i kreativ historiefortælling fortalt af en af nordens dygtigste fortællere
- Viden om klimaformidling, og hvordan klimahistorier påvirker modtageren
- Forståelse for klimakrisens årsager og konsekvenser for fremtiden
- Viden om hvordan man som journalist kan rapportere om fremtiden og lave konkrete scenarier baseret på nutiden
- Ideer til konkrete projekter, du kan tage med hjem og gå igang med
- Inspiration fra undervisere og medkursister, netværk og samtaler
- Frisk luft og tid til fordybelse
Kurset er for alle, der savner inspiration, værktøjer og muligheder for at lave journalistik om fremtidens samfund og kræver ingen erfaring med klimajournalistik.
Dem her møder du på kurset:
Andri Snær Magnason

Andris bestseller fra 2019, Om tid og vand, har begejstret læsere over hele verden og er oversat til mere end 30 sprog. Denne dybt personlige og tankevækkende bog undersøger klimakrisen gennem familiehistorie, mytologi og videnskab. Bogen vandt den prestigefyldte Tiziano Terzani-pris i 2021 og blev shortlistet til Nordisk Råds Litteraturpris samme år.
Andri Snær Magnason er en eftertragtet oplægsholder med udsolgte forestillinger på Reykjaviks Byteater. Hans anden dokumentarfilm, instrueret med Anni Ólafsdóttir – The Hero’s Journey to the Third Pole – a Bipolar Musical Documentary with Elephants – havde international premiere på CPH:DOX i 2021. Samme år havde hans tredje dokumentar, Apausalypse, også premiere, ligeledes i samarbejde med Anni Ólafsdóttir. Han deltog på årets fagfestival i København med et oplæg om, hvordan man skriver om klimakrisen, uden at falde i de sædvanlige klicheer.
I øjeblikket arbejder han på en bog om ‘sprogets peiodiske system’, hvis grundpræmis er, at alt sprog kan koges ind til 120 ord – for eksempel tid og vand.
Kursuslederne:

Søren Bjørn-Hansen er uddannet journalist og specialiseret i at formidle fremtiden gennem journalistik om videnskab og teknologi. Han har skrevet og lavet radio om miljø, teknologi, videnskab og klima siden 2005, bl.a. som tidligere videnskabsredaktør i Danmarks Radio. Søren er også inkarneret science-fiction-nørd.
Sofie Hviid er uddannet journalist og har specialiseret sig i, hvordan adfærdspsykologien kan befrugte klimajournalistikken og sikre engagement. Blandt andet gennem et projekt støttet af KR Fonden fra 2021. Hun er forfatter til børnebogen ‘Klimasej – 20 sjove ting du kan gøre for verden’ der udkom i 2022, som blev nomineret til årets børnefagbog.
Klimajournalisterne står bag projektet ‘Dagen efter i overmorgen’ støttet af Carlsberg Fondet.’ En monteret podcast i 12 episoder, der udforsker, hvad der skal til for at skabe en klimaneutral verden. Lytteren kommer med på en rejse til fremtiden, hvor kombinationen af lyd, science fiction og forskningsformidling skaber en oplevelse af rent faktisk at være der. Søren og Sofie deler ud af de konkrete erfaringer fra skabelsen af podcasten, der har premiere på RadioIIII i efteråret 2025.
Med i prisen er overnatning på Inspiratoriet, retreat på Samsø og fuld forplejning begge dage. Transport til Samsø sørger kursisterne selv for. Der er mulighed for at sove i dobbeltværelse og enkeltværelse efter først til mølle.

Vi tilbyder kollegarabat på 1.000 kroner. Tilmelder en af dine kollegaer sig, efter du har, er der altså 1.000 kroner i rabat. Skriv det ved tilmelding.
Bindende tilmelding:
Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, og at kurset bliver gennemført. Selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra, og hvis det sker, kan en kollega eller en anden fra dit netværk overtage din plads.
En eventuel omfakturering koster et administrationsgebyr på 2.000 kroner. Hvis du har tilmeldt dig privat – det vil sige, at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.