Iran indefra

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Iran
ME plus:
ME
Dage:
8 dage
Pris:
23.500 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 6 evalueringer)
Forår 2019

Dette enestående kursus i Iran for udenrigsjournalister, -fotografer og -redaktører tjener til at opruste forståelsen og formidlingen af begivenheder i ét af verdens vigtigste brændpunkter. På en uges rejse kommer vi tæt på iranernes dagligdag, virkeligheden bag de internationale sanktioner, overskrifter, fjendebilleder, fordomme og får konkret indtryk af sikkerhedssituationen i regionen. Det gamle Persien har en prægtig kultur og lang historie, der er vigtig for iranernes selvforståelse – og Iran spiller i nutiden en vigtig rolle i Mellemøsten.

Iran er et shiamuslimsk, autoritært præstestyre med godt 80 mio. mennesker, som  er veluddannede, ikke mindst kvinderne. Befolkningstilvæksten er lav. Iran er en central spiller i Mellemøsten. Ledende kræfter synes uenige om landets retning. Forholdet mellem Iran, Saudi Arabien, Israel og også USA er afgørende for udviklingen i regionen, det være sig i Syrien, Yemen, Libanon mm. I egen optik ser Iran sig omringet af USA-venlige, Iran-fjendtlige kræfter. En del af omverdenen opfatter situationen lige omvendt.

Modsætningerne mellem USA og Iran har dybe historiske rødder, fra CIA’s og shahens kup mod Irans eneste demokratiske valgte leder nogensinde (i 1953), over de iranske studerende, der i 444 døgn (1979-1981) holdt 52 amerikanere som gidsler på USA’s daværende ambassade i Teheran. Udviklingen i regionen er præget af præsident Trumps krigeriske forhold til Iran og de to landes historiske fjendtlighed. Iran ønsker et tættere forhold til EU og plejer udmærkede relationer til en anden vægtig spiller, Kina. Kan FN, EU og Iran sammen fastholde atomaftalen uden USA?

Kursus giver indblik i iranernes travle, almindelige og fredelige hverdag, og i hvordan mange trosretninger lever side om side. I Teheran møder vi inden- og udenrigspolitiske aktører. Museumsbesøg bidrager til indblik i Irans lange og vigtige historie, som har stor betydning for landets selvopfattelse.

Selve rejsen begynder i Irans kulturelle hovedstad, Esfahan, for at se hvordan de forskellige trosretninger lever side om side og opleve iranernes travle, almindelige og fredelige hverdag. Derpå i bus via Qom til Teheran.

Vi kommer til at se, hvordan iranerne udfordrer og lever med hverdagens indskrænkninger af tilværelsen, fx kravet til kvinder om tildækning, de internationale sanktioners vidtrækkende konsekvenser og de menige iraneres reaktioner på dem. Til slut bliver udviklingen sat i perspektiv, lokalt, globalt, regionalt såvel som ift. EU og Danmark, på Danmarks ambassade.

Praktiske oplysninger

Vi flyver fra København via Istanbul til Esfahan, hvorfra vi efter nogle dage kører med bus til Qom med en enkelt overnatning for at slutte med nogle dage i Tehran. Kursusdeltagerne bor på enkeltværelser (om end det kan forekomme, at nogle må dele dobbeltværelse). Alle måltider i Iran er iberegnet.

Bemærk, at der på grund af særlige vilkår i Iran på dette kursus er en række ufravigelige krav og påbud. Myndighederne i Iran betragter udenlandske journalister med skepsis. Kurset kommer i stand med enestående hjælp fra Danmarks ambassade i Teheran såvel som Irans ambassade her i landet.

Hele turen foregår under ‘Chatham House Rules’, dvs. til baggrund. Det er et udtrykkeligt krav og en forudsætning, at vi ikke rapporterer undervejs på selve rejsen. ALLE deltagere må love ikke at rapportere undervejs. Særlige indtryk og dagbogsnoter, fotooptagelser mm. kan bruges efterfølgende, når vi er retur i Danmark.

Der er specifikke krav til beklædning, især for kvinder,  der skal bære løst tøj og dække deres hår, arme og lægge, men også mænd skal være tækkeligt klædt (dvs. ingen shorts og ærmeløse undertrøjer). Det er ikke tilladt at medbringe eller indtage alkohol af nogen art. Man kan ikke bruge udenlandske kreditkort i Iran og skal derfor medbringe kontanter – euro.

Med på rejsen i Iran vil være kursusleder Mette Holm samt Eva Witte, der har levet, forsket og undervist i Iran siden 2006. Eva Witte er BA og MA i Persiske Studier ved Københavns Universitet og har studeret persisk sprog og litteratur ved University of Tehran. Til overflod vil der være en påbudt ‘silent guide’ med fra regimet.

Prisen omfatter ikke forplejning på flyrejserne, rejseforsikring, eventuelle vacciner, visum, der skal søges samlet som gruppe i begyndelsen af det nye år, eller drikkepenge.

Tilmelding er bindende

Hurtig tilmelding tilrådes – og senest 31. december 2018. Når tilmeldingen er bekræftet, er den bindende, og vi går i gang med at søge visum.