Interview med Kurt Strand: Spørgeteknik, struktur og nærvær (Kbh.)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
2300 København S
ME plus:
ME
Dage:
2 dage
Pris:
4.990 kr. | PU-støtte: 1.560 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 444 evalueringer)
Efterår 2015

De professionelle kilder forbereder sig bedre og bedre til interview for at kunne styre resultatet. Nu skal journalisterne opgradere metoderne for at vinde en del af styringen tilbage – og ganske simpelt få svar på spørgsmålene.

Vi kender det alle; fornemmelsen af ikke at få stillet de rigtige og udfordrende spørgsmål, fravær af logik i en rodebunke af research og dermed manglende overskud til at kunne lytte og følge op.

Men der er hjælp at hente i en række enkle og konkrete redskaber, som vil udrydde de mest meningsløse spørgsmål, bringe orden i kaos og skabe et skridsikkert fundament for alle slags interview og ikke mindst i mødet med professionelle og medietrænede kilder, som skærper kravene til ordentlig og målrettet forberedelse. Slutfacit bliver ikke bare bedre interview, men også en journalistisk arbejdsproces, som udnytter de givne rammer bedst muligt.

Bliv bedre og bedre og bedre…

Med afsæt i grundlæggende spørgeteknik vil kurset sikre bevidsthed om betydningen af forskellige typer spørgsmål før, under og efter interview. I et intensivt forløb med særligt fokus på professionelle kilder skærpes evnen til at gennemskue funktionen af de enkelte spørgsmål og dermed øge mulighederne for hele tiden at blive bedre og bedre.

Kurset fokuserer særskilt på de elementer, der skal huskes, når vi forbereder interview af trænede kilder.

Det drejer sig for eksempel om at opstille et mål med interviewet i form af, hvad er det eller de vigtigste kernespørgsmål, der gerne skal besvares. Det drejer sig også om at skaffe sig indsigt i den interviewedes dagsorden, samle en række basisoplysninger om personen samt skrive de logiske spørgsmål ned, prioritere dem og sætte dem i rækkefølge.

På kurset gennemgår vi også metoderne til at bevare overblikket over mål og spørgsmål, men samtidig være aktivt lyttende, så man kan følge samtalens struktur og forløb i stedet for at hægte sig krampagtigt fast i den forberedte plan.

De centrale journalistiske metoder:

  1. Teknik: Enkle, skarpe og udfordrende spørgsmål i en logisk og fremadskridende struktur
  2. Analyse: Tackling af interviewpersonens (forberedte) dagsorden
  3. Aktiv lytning: Træning af evnen til at være nærværende, opfølgende og insisterende

Forudsætninger: Journalistuddannelse eller mindst et års erfaring med journalistiske interview i print-, net- eller elektroniske medier Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og forplejning i løbet af kurset. Kurset ledes af journalist Kurt Strand, som med teori og et væld af konkrete eksempler bringer interviewredskaberne i spil i tæt dialog og diskussion med kursisterne. I løbet af kurset gennemføres en række praktiske øvelser, og efter de to kursusdage vil alle deltagere være i stand til at hæve kvaliteten af deres interview.

Deltagere: Mindst 6 – højst 16.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer, morgenmad, frokost, kaffe og kage i løbet af kurset. Prisen er ex. moms.)

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDINGEN ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Undervisere

Kurt Strand

Kurt Strand er journalist, underviser og moderator.

Han er uddannet fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1980. Skrivende journalist 1980-85, 1985-2010 reporter, redaktionssekretær og studievært i DR.

Kurt Strand har siden 1991 undervist på et væld af korte og lange kurser i bl.a. interviewteknik og fortælleteknik såvel i som uden for DR (bl.a. på journalistuddannelserne, på universiteter, højskoler og aviser samt i Norge, Litauen, Estland og på Færøerne).

I de senere år har Kurt Strand desuden deltaget i diskussioner om medier og journalistik i forbindelse med foredrags- og debatarrangementer. I dag foregår en del af disse indlæg på hans medieblog .

Han har været konsulent på en række programudviklingsprojekter i radio og tv, bl.a. kvalitetsprojekt på DR-tv og udviklingsprojekt på Orientering. I 1995 deltidslærer i medier på Krogerup Højskole.

Kurt Strand er forfatter til en række bøger om journalistik, senest ”Interview for journalister” (Ajour 2014).