Fortæl den gode menneskehistorie

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
ME plus:
ME
Dage:
3 dage
Pris:
10.485 kr. + moms | PU-støtte: 4.050 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 508 evalueringer)
Forår 2022

Menneskets største fornøjelse er andre mennesker. I journalistikken er identifikation og den menneskelige vinkel et væsentligt brændstof for enhver historie.

Kursuslederne Line Vaaben og Rikke Hyldgaard er drevne i kunsten at skrive om mennesker, så vi kan mærke dem, og præcis dette er kernen i kurset. Sammen dykker vi ned i, hvordan vi bedst formidler et andet menneske. Fra den korte case til det lange portræt.

 • Jeg synes Line og Rikke gjorde det fremragende. Jeg kom meget inspireret hjem fra kurset.
 • Jeg var helt høj efter tre dage i selskab med Rikke, Line og de andre kursister. Jeg bruger allerede mine nye tillærte redskaber i mit arbejde.
 • Line og Rikke er ikke kun dygtige journalister. De er også dygtige og gavmilde undervisere, som havde lyst til at videregive erfaringer fra deres journalistiske praksisser. Det var en sand fornøjelse at være deltager på kurset.

Sådan skrev kursister til os, sidste gang Line Vaaben og Rikke Hyldgaard holdt kurset. Normalt er der udsolgt, og kursisterne er altid begejstrede.

På kurset “Fortæl den gode menneskehistorie” zoomer vi helt tæt ind på, hvordan man ideudvikler, researcher og formidler historier med mennesker i centrum – hvad enten det er kendisportrættet, den hurtigt nedfældede case, mennesket man møder på reportageturen eller den lange karakterbårne fortælling.

Kursets tre dage er delt klart op:

Idefasen:

 • Hvor finder man den gode menneskehistorie?
 • Hvad egner menneskevinklen sig til i forskellige formater?

Researchfasen:

 • Hvordan kommer du tæt på et andet menneske i dine interviews?
 • Hvordan får du det rigtige stof med hjem?
 • Hvad er forskellen på at nærme sig den medieuvante case og en kendt person?

Formidlingen:

 • Hvordan opbygger du en karakter med dit sprog?
 • Hvordan strukturerer du dit stof i en virkningsfuld dramaturgi?
 • Hvilke digitale værktøjer hjælper dig, når du skal formidle et menneske?
 • Og hvilke nye fortællegreb fra for eksempel fiktionen, filmen og musikken kan inspirere dig?

Inspirerende gæster

Kurset vil bestå af både oplæg og interview- og skriveøvelser. Du må gerne medbringe en ide eller historie at arbejde ud fra, men det er ikke en forudsætning. Undervejs får vi besøg af journalister og andre fagfolk, der kan inspirere med erfaringer og eksempler.

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail
(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.)

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Foto: Helga Theilgaard

Undervisere

Line Vaaben

Line Vaaben, født 1972, fortællende journalist ved Politiken og redaktør for eksistens stoffet samme sted. 2018/19 journalistisk fellow ved Syddansk Universitet. Uddannet i 2000 og tidligere journalist på blandt andet Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad og Dagbladet Information. Line skriver primært journalistik med mennesker i centrum, blandt andet fortællingerne ‘En enkeltbillet til Zürich’, ‘Brændt’ og serien ’1.417 danske drab i 25 år’, en serie som indbragte hende en Cavling-nominering i 2019. Forfatter til lærebogen ‘Fortællingernes tid’ om fortællende journalistik, udkommet i 2019.

Rikke Hyldgaard

Rikke Hyldgaard, født 1972, selvstændig journalist og forfatter samt journalistisk lektor i blandt andet fortællende formater ved Center for Journalistik, Syddansk Universitet. Tidligere featurereporter på Fyens Stiftstidende. Forfatter til bøgerne “Soldaten” (JP Forlag 2011), “Dorthe Kollo – Jeg er stadig her” (Peoples Press, 2014) og “Hans Pilgaard – “Støj og Fortielser (Politikens Forlag 2016) og ’Mit lykkelige land’ (Politikens forlag 2018) i samarbejde med Grevinde Alexandra – samt “Livsopgaver”, som er blevet til i samarbejde med Svend Brinkmann og Katrine Marie Guldager. I efteråret 2020 udkom i samarbejde med Philip Faber “Den danske sang” (Poltikens Forlag, 2020)

Modtog i 2011 Spadestiksprisen for fortællingen “I krig og kærlighed”.