Find historien bag tallene – regneark for begyndere

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1112 København K
ME plus:
ME
Dage:
2 dage
Pris:
5.990 kr. + moms | PU-støtte: 2.700 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 537 evalueringer)
Forår 2022

Når du får aktindsigt i hjælpepakker, når en af de store organisationer henvender sig med en god historie, eller når du skal dobbelttjekke konklusionen i en ny analyse, du måske skal skrive om – så bør du kunne bruge et regneark, for det er som regel sådan, data ankommer til redaktionen.

Hvis du ikke vil nøjes med at skrive om anekdoter, slipper du ikke for tal og data. Alt faktuelt gøres op i rækker og kolonner, og mange gode historier viser sig for den, der kan håndtere tallene. Som journalist bør du kunne finde historierne i – og bag – tallene.

Først og fremmest skal du lære at bruge et regnearksprogram. Man kan regne i et regneark, men journalister kan også bruge et regneark til meget andet end analyser.

For eksempel kan man ofte finde de bedste cases, når blot man ved, hvordan man sorterer og filtrerer.

På kurset lærer du i løbet af to dage både at lave enkle beregninger og at sortere og filtrere, men du lærer også at importere, kombinere, rense og strukturere data i et regneark. Og så er der pludselig masser af muligheder for at finde nye historier og skarpe vinkler.

Tænk fx på de ovennævnte corona-hjælpepakker til virksomheder. Fik man aktindsigt i data, kom de i regneark – store regneark – og et for hver hjælpepakke. Ville man kombinere og måske finde de største modtagere inden for en branche eller en kommune, var et regnearksprogram helt nødvendigt.

Succesoplevelse

Mange søgte mod journalistikken, fordi den ikke har med tal at gøre. Fra mange års undervisning kender vi også journalisters problemer med simpel procentregning. For nogle er det ligefrem lidt angstprovokerende at skulle beskæftige sig med tal igen. Men vi sørger for, at alle får en succesoplevelse ud af det.

Kurset er et grundkursus, hvor vi starter stille og roligt. Du behøver slet ikke at have haft et regneark åbent før for at deltage.

På kursets to dage lærer du nok til, at du kan komme i gang med det samme. Hvis du på et senere tidspunkt vil arbejde mere med data, grafikker, kort eller andre visualiseringer, er kendskab til regnearket en supergod baggrund. Også for dig, der måske senere vil prøve at programmere, vil det, du lærer her, være ekstremt nyttigt.

Kursusleder er Tommy Kaas, der selv har brugt regneark i over 25 år, og som har undervist i brugen af regneark næsten lige så længe.

Om kurset og kursuslederen siger tidligere kursister:

  • Det var et rigtig relevant kursus, som mange flere journalister burde tage.
  • Jeg var meget tilfreds med de mange tricks og genveje, der blev vist, og som gør Excel nemmere og bedre at bruge
  • Det var enormt arbejdsrelevant, og Tommy var en god formidler, hvor der var plads til at få masser af hjælp.

Vi lærer dig – helt fra grunden – hvad enhver journalist (uanset stofområde) bør kunne:

  • At håndtere data i et regneark
  • At lave enkle beregninger ved hjælp af formler
  • At sortere og filtrere, så vi kan finde nålen i høstakken og fokusere på ekstremerne, hvor der kan være gode historier
  • At bruge pivottabeller, så vi hurtigt kan tjekke vinkler i selv meget store datasæt.
  • At importere og rense data, vi henter på nettet eller i pdf-filer.

Vi arbejder med data, der har været brugt – eller som ville kunne bruges – i journalistik, og vi går først og fremmest efter at finde de gode historier i tallene.

Kurset indeholder oplæg og mange øvelser, som vi løbende samler op på, så ingen falder af undervejs.

Forudsætninger: Ingen – kurset er for begyndere. Også den, der allerede har snuset lidt til regneark, vil få meget med hjem. Du skal medbringe din egen computer på kurset, og der skal være installeret et regnearksprogram på den. Der findes gode gratis programmer, vi kan henvise til, hvis du ikke har det mest brugte, Microsofts Excel.

(Prisen omfatter undervisning, undervisningsmaterialer og morgenmad, frokost, kaffe, te og vand i løbet af kurset. Prisen er ekskl. moms.)

Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end fire uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Dette kursus kan også leveres som internt kursus. Vi har stor erfaring i at skræddersy et helt specielt kursus eller forløb til din arbejdsplads. Tag kontakt på kursus@kaasogmulvad.dk

Undervisere

Tommy Kaas

Tommy Kaas er specialist i datajournalistik og redaktør i Kaas & Mulvad.

Han har i de seneste 25 år arbejdet målrettet med at kombinere data og journalistik. Tommy Kaas er uddannet fra DJH i ’88, hvorefter han bl.a. har arbejdet på Vejle Amts Folkeblad, Danske Kommuner, De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten samt ErhvervsBladet.

Han var medstifter af Foreningen for Computerstøttet Journalistik og DICAR.