Europas skæbnesvangre valg: Vinder Viktor Orbán igen?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Budapest
Dage:
5 dage
Pris:
15.400 kr. | PU-støtte: 9.750 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 110 evalueringer)
Forår 2022

Han sammenligner med jævne mellemrum EU med Sovjetunionen. Han beskylder Europa Parlamentet for at overskride sine beføjelser og betegner EU myndighederne i Bruxelles for en samling af bureaukrater. Han kalder sig selv for beskytter af den traditionelle familie og den europæiske kristne kultur og værdier. Han har lige siden begyndelsen af migrationskrisen været imod illegal indvandring til Europa og bygget Europas første grænsehegn. Ungarns premierminister Viktor Orbán går sine egne vegne og har formået at sætte Ungarn på det europæiske kort. Langtfra altid for noget positivt, vil mange mene.

Tag med til Ungarn og mød politikere fra begge sider af det politiske spektrum, eksperter, journalister, almindelige ungarere og ungarere bosat i udlandet, som hovedsageligt stemmer på Orbán. Vi vil have både fokus på valget og på, hvordan landets mediernes dækker det i lyset af landets indenrigs- og udenrigspolitiske udfordringer. Vi vil desuden se på, hvordan Ungarn og Viktor Orbán bliver dækket i vores egne medier. Får læserne tilstrækkelig forklaring af den indenrigspolitiske situation i Ungarn eller kører medierne ind i mellem på automatpilot i deres kritik af Orbán?

Ungarns premierminister Viktor Orbán er uden tvivl Europas énfant terrible og en torn i øjet på de europæiske politikere. De vil elske at være fri for Viktor Orbán og hans såkaldte iliberale demokrati i Ungarn og sætter deres lid (og måske mere) til, at Viktor Orbán, efter 12 år ved magten, taber valget. De europæiske politikere er ikke alene med deres ønske. Syv ungarske oppositionspartier, fra højre til venstre, er samlet i en koalition. Deres eneste erklærede mål indtil videre: At vælte Viktor Orbán og bringe Ungarn tilbage på “den europæiske vej”.

Hvor store chancer har de ungarske oppositionspartier til at vælte Viktor Orbán? Orbán har vundet ganske overbevisende ved de tidligere valg og har endda haft 2/3 flertal i parlamentet. Han er desuden den europæiske leder, der kan bryste sig af med den absolut største vælgertilslutning. Og mange ungarere støtter fortsat Viktor Orbán og hans parti Fidesz.

Lykkes det oppositionspartierne vælte Orbán, kan de holde sammen og dele magten og taburetterne mellem sig? Deres politiske standpunkt spænder fra centrum-højre til progressivt liberalt venstre. Hvad vil deres sejr betyde for Ungarn og EU? Hvilke chancer har Orbáns Fidesz til at vinde valget igen? Og hvad vil hans sejr betyde for Ungarn og Europa? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi får svar på i Ungarn. Det ungarske parlamentsvalg skal afholdes senest april – maj 2022 og skal ifølge den ungarske forfatning udskrives mindst 72 dage før valgdatoen. Det er således på nuværende tidspunkt uklart, om vi ankommer til Ungarn før eller efter valget. Helt sikkert er dog: At du kommer til at forstå, hvad der sker i Ungarn og forstå fænomenet Viktor Orbán.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.

Mere om dette kursus