Etniske spændinger ulmer på Balkan

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Balkan
ME plus:
ME
Dage:
5 dage
Pris:
14.000 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 110 evalueringer)
Forår 2018

Det sydvestlige Balkan med sin blandede etniske befolkning og stormagternes geopolitiske interesser er en krudttønde. Den kan eksplodere når som helst. Risikoen for konflikter er ikke blevet mindre efter, at Montenegro blev medlem af NATO. Makedoniens nye regering har på det seneste meddelt, at landet ønsker at blive medlem af NATO.

Positiv udvikling kan få negative konsekvenser

Landenes vestlige orientering synes umiddelbart at være en positiv udvikling. Den kan dog hurtigt ændre sig til at blive det modsatte. Etniske spændinger, forskellig religionstilhørsforhold, radikal islamisme, stormagternes interesser og landens brogede etniske sammensætning spøger i kulissen. Problemerne efter Jugoslaviens opløsning er nemlig aldrig blevet løst.

Vi tager på rundtur i det sydvestlige Balkan og besøger albanske beboelser i Makedonien. Presevo i det sydlige Serbien, Kosovo og de serbiske beboelser i Gracanica samt det serbiske Novi Pazar område, hovedsageligt beboet af bosniakker.

Vi søger svar

Hvad tænker de forskellige befolkningsgrupper om at blive medlem af NATO? Hvad mener de om stormagternes geopolitiske interesser på Balkan? Hvad er deres holdning til den europæiske liberale samfundsordning? Ønsker de over hovedet europæisk integration og deler de de europæiske værdier?

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.