Er Frankrig på vej i USA’s fodspor?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
København og Paris
Dage:
4 dage
Pris:
18.900 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 16 evalueringer)
Forår 2022

Franskmændene har mistet tilliden til deres magthavere. Corona har blotlagt et fragmenteret Frankrig, hvor befolkningen fordeler sig i grupper med hver deres sandhed. Konspirationsteorier spiller en stor rolle, og mange franskmænd tror hverken på politikere eller sundhedsmyndigheder. Hver uge er der demonstrationer mod “corona-pas” og “vaccine-tvang”, og flere journalister bliver overfaldet, når de dækker protesterne. Franske journalister har utroligt svære arbejdsvilkår, og medierne har styrket deres sikkerhedsprocedurer, der i forvejen var forstærkede efter dækningen af De Gule Veste.

På kurset får du en grundig indføring i, hvad der ligger til grund for det splittede og fragmenterede Frankrig, og hvad corona har betydet for den udvikling. Desuden får du en status på den politiske situation i Frankrig op til præsidentvalget april 2022, et valg, der bliver afgørende for, i hvilken retning EU bevæger sig de kommende år.

Du bliver klædt på til at forstå, hvad der er på spil for franskmændene og for Macron, der måske skal ud og kæmpe for sit politiske liv. Og du får et indblik i, om SoMe og fake news har betydning for den polarisering, Frankrig oplever. Og om fx den højreorienterede tv-kanal CNews har en betydning for udviklingen. CNews sammenlignes med amerikanske Fox News og har oplevet stor fremgang i seertal den seneste tid.

Derudover trækker vi paralleller til danske forhold og reaktioner på Covid-19. I Frankrig har der fra starten af epidemien været hård kritik af regeringens håndtering. Man tror ikke på, at de der tager beslutningerne, ved, hvad de gør, og man har ikke tillid til, hvad myndighederne foretager sig. På kurset undersøger vi, hvad der ligger bag forskellen på Danmark og Frankrig, når det gælder tillid til myndigheder og politikere. Og vi får indblik i præsidentvalgkampen i en post-coronial virkelighed.

Vi skal møde bl.a. en sociolog plus en forsker i konspirationsteorier og en forsker i fransk politik og historie. Desuden skal vi besøge franske medier og møde journalister og redaktører og høre om deres forberedelser og oplevelser, når de dækker corona-relaterede demonstrationer. Derudover skal vi møde en diplomat, der vil orientere om præsidentvalgkampen og corona håndteringen. Kendskab til fransk er ikke nødvendigt, da alle oplæg foregår på engelsk eller dansk.

Form og udbytte:

Kurset foregår i København og Paris med start i København mandag 7. marts. Efter oplæg fra to danske forskere, spørgsmål og debat, flyver vi til Paris og indlogerer os på et godt og centralt hotel. De næste tre dage i Paris skal vi møde franske forskere og mediefolk. Vi skal bl.a. besøge en tv-station og Frankrigs største tidsskrift Le Nouvel Observateur, vi skal høre journalister og redaktører dele deres refleksioner, sikkerhedsforanstaltninger og forberedelse, når de dækker demonstrationer mod corona-restriktioner. Og vi skal møde Danmarks ambassadør til Frankrig,

Kurset giver dig et grundigt indblik i den fragmentering og polarisering, Frankrig oplever og på, hvad coronaen har gjort ved et af EU’s største og vægtigste lande. Derudover bliver du klogere på, om Danmark kan komme til at opleve lignende tendenser.

Undervisningen består af oplæg, diskussion, spørgsmål og samtale med danske og franske forskere i København og Paris og med franske redaktører og journalister. Alle oplæg og samtaler foregår på enten dansk eller engelsk. Desuden indgår en workshop i  sammenlignende analyse af Danmark og Frankrig i relation til corona håndteringen.

Der kan forekomme mindre justeringer i  programmet, som vil være i småtingsafdelingen. Desuden tilføjes yderligere 1-2 oplægsholdere, sandsynligvis Roger Cohen, leder af New York Times’ kontor i Paris med stor viden om Donald Trumps kandidatur vs franske Éric Zemmours og Trump/Fox News og Zemmour/CNews.

Praktisk information

Pris: 18.900 kr. Prisen er inklusiv moms og dækker fire dages undervisning, forberedelses-materiale, fly Kastrup-Paris t/retur, overnatning i enkeltværelse på et lækkert hotel i Paris’ latinerkvarter, morgenmad alle dage samt én betalt middag. Øvrige aftensmåltider, frokost og drikkevarer er ikke inkluderet.

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end otte uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræves fuld pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Du har også mulighed for at tilmelde dig, hvis du ikke arbejder på en PU-virksomhed. Du skal blot krydse af i ”arbejder på ikke-PU-virksomhed eller selvstændig” i tilmeldelses-modulet.

Hvis kurset mod forventning må aflyses pga. corona, bliver hele kursusgebyret tilbagebetalt, minus et mindre gebyr.

Undervisere

Jørn Boisen

Lektor, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk KU, forsker i fransk politik, historie og samfundsforhold.

Redaktør, BFMTV

24 timers tv-station, der har problemer med at beskytte deres journalister og kamerafolk, når de dækker protester mod corona restriktioner.

Julien Peyron

Journalist, Le Point. Rejsende korrespondent. Vil bl.a. fortælle om at dække antivax-demonstrationer i Frankrig, Europa og USA.

 

Rikke Peters

UCL, Ph.d, forsker i konspirationsteorier og propaganda samt forebyggelse af online ekstremisme.

 

 

Cécile Prieur

Redaktionschef på Frankrigs største ugemagasin, Le Nouvel Observateur. Tidligere redaktionschef på Le Monde og har undervist på Stanford University. Cécile Prieur vil orientere om den aktuelle politiske situation op til præsidentvalgt i Frankrig, der foregår i april 2022.

Michael Starbæk Christensen

Danmarks ambassadør i Frankrig, fhv. udenrigspolitisk rådgiver, Statsministeriet. Uddannet: cand.scient.pol.
Michael Starbæk Christensen vil orientere om præsident Macrons og hans regerings corona-håndtering og den aktuelle politiske situation i Frankrig.

New York Times redaktør

Roger Cohen leder New York Times bureau i Paris. Han har interessant viden om Donald Trumps kandidatur vs franske Éric Zemmours og Trump i relation til Fox News og Zemmour i forhold til CNews. Jeg arbejder i skrivende stund (november) på at få lavet en aftale med ham, så vi kan møde ham i Paris.

Mere om dette kursus