Energikrisen tester solidariteten i EU

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1000 Bruxelles, Belgien
ME plus:
ME
Dage:
4 dage
Pris:
18.600 kr. + moms | PU-støtte: 5.400 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 51 evalueringer)
Forår 2023

Solidaritet mellem EU-landene er grundprincip man gerne hylder i Bruxelles. Solidariteten rakte både til at optage fælles lån til en gigantisk Covid-hjælpepakke på 750 milliarder euro, og til kollektivt indkøb af vacciner. Men hvordan med den konkrete energi-solidaritet mellem landene i vinteren 2022/23?

Man siger at EU-samarbejdet bliver styrket af sine kriser. Men reglen er ikke uden undtagelser. Energikrisen og den russiske gas-afpresning i kølvandet på Ukraine-krigen har sat mange EU-lande i en alvorlig klemme. Med den pikante detalje, at især EUs stærkeste nation, Tyskland, er under pres efter årtiers satsning på billig russisk gas. Det ligner nu en fatal fejl. Vil de andre EU-lande hjælpe tyskerne?

EU-landene fylder deres gaslagre op før vinteren, mens truslen om social uro på grund af vilde energi-priser vokser. Vil det lykkes at bevare  solidariteten mellem lande med meget forskellige energibehov og forsyning? God vilje og handlekraft har ikke manglet i Bruxelles. Men hvad har EU til nu lært af energikrisen? Hvor peger det hen for det europæiske samarbejdes fremtid?

Midt i krigens tumult fik Ukraine status som kandidatland. Det pustede liv i EU’s stagnerede udvidelsespolitik for Balkan–landene. Men  spørgsmålet er om der er politisk vilje til faktisk at optage nye problematiske lande. Eller om en ny model, der lover noget mindre end fuldt EU-medlemskab, er en mere farbar vej.

Sommerens ekstreme varme skærpede bevidstheden om de truende klimaforandringer. Men har energi-krisen og flere landes skift tilbage til snavset kul og lukkemodne a-kraftværker taget vinden ud af EU’s grønne omstilling eller tværtimod styrket den? Hvordan kan EU fastholde sin Green Deal, der er et Von der Leyen Kommissionens flagskibe?

Kursets indhold og struktur:

Vi starter med en kort genopfriskning af EU-institutionerne, samarbejdets struktur og udfordringer. I løbet af fire tætpakkede dage i Bruxelles møder vi de centrale skikkelser på EU-scenen – fra indflydelsesrige danskere i Kommissionen og Ministerrådet til europa-parlamentarikere, analytikere og tænketanke. Alle byder ind med indsigt og analyse af de centrale problemer, der lige nu tegner den europæiske og den globale dagsorden. Undervejs får vi besøgt de centrale EU-bygninger.

Du får kort sagt sat ansigter på Bruxelles og en EU-forståelse, du ikke kan læse dig til hjemmefra. Kursets overordnede mål er at ruste dig til at se den europæiske dimension i dansk politik, og blive bedre til at finde og integrere EU-vinkler i det daglige redaktionelle arbejde.

Vi bor på hotel i Bruxelles’ gamle centrum tæt ved den berømte Grand Place, få metro-stop fra EU-kvarteret. Her får du oplevet den charmerende og let kaotiske by, der ligger lige uden for EU-institutionerne. Undervejs smager vi på det lokale øl og det fine belgiske køkken – fransk kvalitet i tyske portioner.

 

Om kursusudbyder og vilkår:

Jacob Langvad, der har været Bruxelles-korrespondent i over 25 år og kursus-arrangør i siden 2017, står for turen til EU’s maskinrum.

For at få et indtryk af kurset: se denne video fra 2021.

 “Super brugbart kursus – mere relevant og inspirerende end jeg havde forventet. Virkelig spændende indlæg”

    – Stine Kromann Dragsted, Radio 4, om EU-kurset i marts 2022:

 

Afbestillingvilkår: Ved afbestilling tidligere end en måned før kursusstart tages et gebyr på 2000 dkr. Ved afbestilling senere end det tilbagebetales kursusprisen ikke uanset årsagen.

Hvis det senere end en måned før kursusstart viser sig, at kurset må aflyses på grund af ekstraordinære omstændigheder, der er uafhængige af kursusarrangøren, vil kursisten blive tilbagebetalt kursusafgiften, men der opkræves et gebyr på 2000 dkr til administration og udgiftsdækning.

Kursus-prisen omfatter: Tre hotel-overnatninger med morgenmad, offentlig transport i Bruxelles undervejs og to restaurationsbesøg. Ikke flytransport.

Det er muligt at rejse til Bruxelles med tog fra Danmark. Rejsen tager cirka 16 timer.