
Bemærk at kursusdatoerne er blevet ændret. Kurset holdes den 16-19. september.
Forandringerne af klimaet og naturen er i fuld gang med at ændre spillepladen for samtlige stofområder.
Lokalt knokler kommunerne lige nu med deres klimahandlingsplaner, som ikke kun skal holde vandet væk fra gaderne, men også for første gang adressere borgeres og virksomheders forbrugsbaserede udledninger. Det kommer til at mærkes hele vejen rundt – fra lokale byggestop i vandkanten over maden i børnehaver og plejehjem til grønne leverandøraftaler med virksomhederne.
På Christiansborg forberedes klimamålene for 2035, hver sæson træffes nye milliardbeslutninger om nye energianlæg, mens der skrues på kravene for landbruget, byggeriet, fiskeriet og transportsektoren. Og et helt nyt ministerie arbejder med implementeringen af Den Grønne Trepart, der kommer til at ændre landskabet i hele Danmark.
I EU kæmpes der lige nu en intens kamp for og imod grøn regulering. Resultatet vil – uanset udfald – få vidtrækkende konsekvenser for de danske virksomheder.
Globalt skaber klimaforandringerne nye sikkerhedspolitiske udfordringer, handelskrige, flygtningestrømme, magtforskydninger og storpolitiske spændinger.
Derfor er dette kursus målrettet alle journalister, uanset stofområde.
Kursets indhold
På kurset her bliver du klædt på til at levere skarpe, fagligt funderede historier på dit eget stofområde i en tid, hvor forandringerne af Jordens klima og vores nære miljø grundlæggende ændrer vilkårene i alle dele af samfundet.
Kurset har særlig fokus på politikernes forsøg på at forebygge og tilpasse samfundet til den nye klimavirkelighed. Men du får også en grundlæggende forståelse af planetens tilstand og de gensidigt afhængige naturkriser, der presser levevilkårene på kloden.
Det tager du med hjem
- Skærpet journalistisk metode: Du får nye redskaber til at gennemskue greenwashing og interessent-spin, og et skærpet blik for klimaforandringernes og klimapolitikkens effekter på dit eget stofområde.
- Fakta om klima og biodiversitet: Du bliver undervist af de absolut største kapaciteter: De internationalt anerkendte forskere i klima- og biodiversitet, professor Katherine Richardson og professor Carsten Rahbek fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima. Der findes ikke tungere ekspertise, når det kommer til ændringerne af klodens klima- og økosystemer, klimaets tipping points, de planetære grænser. Som rådgivere for såvel virksomheder som nationale og internationale institutioner har de fingeren på pulsen, både det det kommer til politiske og videnskabelige strømninger.
- Viden om klimapolitik: Du får en grundig introduktion til de vigtigste politiske værktøjer, lokale, nationale og internationale aftaler samt den danske klimaindsats i et globalt perspektiv.
- Introduktion til centrale aktører: Du møder nøglespillere inden for dansk og international klimapolitik, fra grønne entreprenører til olielobbyister og ngo’er, og får en unik indsigt i deres arbejde og agendaer.
Sådan gør vi
Dag 1-2: Klimavidenskab og politik
- Introduktion til klimapolitiske værktøjer: Overblik over EU’s Green Deal, FN’s klimaplaner og danske politikker som Klimaloven, klimakvoter og grøn trepart.
- Møder med eksperter og politikere: Undervisningaf erfarne klimaforskere og besøg hos centrale klimapolitiske aktører.
- Forskningens fundament: Hvordan havstrømme, vejrsystemer, forurening og biodiversitet hænger sammen med klimaet.
Dag 3-4: Grøn omstilling og sort spin
- Erhvervslivets rolle: Hvordan bliver danske virksomheder “future fit”? Besøg hos grønne iværksættere, venturekapitalister og virksomheder, der står midt i en grøn transformation.
- Innovation og spin: Diskussion af, hvordan journalister kan afsløre greenwashing og forstå sort spin. Besøg hos olielobbyen og deres fjender.
- Cases og praktisk træning: Deltagerne arbejder i workshops med konkrete cases og udvikler idéer til historier, der kobler klimaforandringer og klimapolitik med deres eget stofområde.
Kursusleder er tidligere chefredaktør på Mandag Morgen, Tanja Nyrup Madsen. Som kursusleder bruger hun sin mangeårige erfaring med at arbejde med klimastoffet på tværs af stofområder, både som journalist på radio, tv og print, og som redaktør på blandt andet P1 Morgen og DR’s erhvervsredaktion. Det seneste år har hun udbygget sin viden med studier i geoscience, sustainable economics og sustainable entrepreneurship på Århus Universitet.
Praktisk information:
Kurset foregår i SoHo i Kødbyen i København og afholdes som et 4-dages intensivt forløb med både undervisning, workshops, ekskursioner og møder med centrale aktører.
I tilfælde af afbud
Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.