Brexit år 3 – Kan selv, vil selv

Startdato:
Udbyder:
Sted:
England, Skotland
Dage:
6 dage
Pris:
24.900 kr. | PU-støtte: 8.100 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 102 evalueringer)
Forår 2023

Storbritannien i dag

Velkommen til den britiske selvforståelse, som den ser ud efter Brexit. Som spædbarnet i barnevognen har den ikke plads til andre holdninger.

Spørgsmålet er, om Storbritannien går mod en bedre fremtid uden for resten af Europa. Troen lever blandt de inkarnerede fortalere for Brexit – mens mistroen vokser blandt de såkaldte remainere, der helst så, at Storbritannien forblev i EU.

Vi møder begge fløje og tager turen gennem en mudret vej fyldt med yderligere forhindringer i form af effekten af corona, arbejdskraftmangel, energikrise og høj inflation for at finde et situationsbillede med fremtidsperspektiv.

Intern splittelse

Brexit splittede Europa og gav Storbritannien en mavepuster. Økonomien styrtdykkede, da den fri adgang til EU-markedet lukkede d. 31. januar 2020, og finansverdenen fandt bedre steder at investere end London. Danmark mistede en nær allieret. Tre år inde i Brexit har de fulde konsekvenser af skilsmissen fra Europa endnu ikke foldet sig. But they certainly look grim.

Brexit er også hovedårsagen til det politiske kaos, der har præget Storbritannien de seneste 7-8 år.

På dette kursus besøger vi politikere, erhvervsliv og menigmand i London, i udkants-England og i Skotland, hvor kræfterne for et brud med England fik ny styrke af Brexit. Skotterne ville ikke ud af EU, og nu vil de tilbage.

Emner:

  • Opbakningen til Brexit i dag?
  • Brexits betydning for Danmark og danske virksomheder?
  • Nordirland-problemet?
  • Fik udkants-England drømmene opfyldt?
  • Områder, der mangler at blive forhandlet?
  • Brexit som løftestang for skotske selvstændighedsplaner.
  • Positive effekter af Brexit?

Kurset forgår over seks dage i London, Darlington og Edinburgh. Det er udarbejdet i samarbejde med korrespondent Bjarne Nørum, korrespondent i Storbritannien siden 2005 for bl.a. for Kristeligt Dagblad.

KURSUSPROGRAM

Dag 1. Ankomst London kl. 10.00
12.30: Introduktion af deltagere og kursusledere
14.00: ‘Bag om Brexit’, foredrag v. Bjarne Nørum. Et historisk rids af den britiske EU-skepsis og de begivenheder, der ledte frem til folkeafstemningen 23. juni 2016, hvor et lille flertal af briterne stemte for at forlade EU.
15.30: ‘Den realpolitiske virkelighed efter Brexit’, oplæg v. statskundskabsprofessor Tim Bale (Queen Mary University) og seniorforsker Jill Rutter (fra tænketanken UK in a Changing Europa og tidligere kommunikationschef i finansministeriet).

Dag 2. London
09.00: Brunch med ambassadør Lars Thuesen på den danske ambassade, der giver et overblik over, hvor Brexit virker og ikke virker set fra det officielle Danmark.
11.00: ‘Konsekvenserne for danske eksportvirksomheder’. Særligt den britiske transportsektor lider. Vi mødes med chief commercial officer Rene Falch Olesen fra den britiske afdeling af transportvirksomheden DSV A/S, samt Michael Tingsager, der arbejder i restaurationsbranchen. Begge mærker kraftigt konsekvensen af, at arbejdskraftens frie bevægelighed er væk.
14.00: ‘Hvorfor Brexit er en succes’. Møde i parlamentet med det konservative parlamentsmedlem Andrew Bridgen, en af de ledende kræfter i den indflydelsesrige European Research Group, som er de 20-25 mest EU-skeptiske blandt de 361 konservative parlamentsmedlemmer. Vi tilstræber at få et dobbeltmøde, hvor et mere Brexit-kritisk medlem fra Labour eller De Liberale Demokrater også deltager. Derefter møde med Stephen Kinnock, medlem af underhuset for partiet Labour, Brexit-modstander.
16.00: ‘Hvorfor Brexit er en katastrofe’. Oplæg v. redaktør Steve Anglesey fra The New European, som er en ugentlig avis, der blev stiftet to uger efter folkeafstemningen om Brexit i 2016, og som stadig kommer en gang om ugen.
19.30: ‘Brexit i en journalistisk vinkel’. Udenrigskorrespondenterne Niklaus Nuspleger (Neue Zürcher Zeitung, Schweiz), Sonia Delesalle-Stolper (Liberation, Frankrig) og Kate McCure (freelancejournalist fra Australien) tager imod til et uformelt møde på den eksklusive private members club Croucho i Soho, et kendt hjemsted for mediepersonligheder, komikere og andre i Londons kreative verden.

Dag 3. London og Darlington
10.00: ‘Hvorfor var Brexit en nødvendighed?’ David Goodhart forklarer. Han er leder af afdelingen for immigration og integration ved den konservativt orienterede tænketank Policy Exchange og tidligere korrespondent i Berlin for Financial Times.
12.00: Hvad betyder det, at ungdomsmobiliteten er gået fløjten efter Brexit? Arbejdsfrokost på Dansk KFUK, hvor forstander Connie Yilmatz Jantzen fortæller, hvordan den frie bevægelig rammer unge danskere, som ikke længere kan tage på arbejds- og udvekslingsophold i Storbritannien. Vi møder også unge fra studenternetværket, som vil sætte fokus på, at det ikke længere er så ligetil at tage på et universitetsophold i Storbritannien.
Kl. 15.00: Afgang fra London Kings Cross med toget til Darlington. Vi tager til udkantsengland i den mellemstore provinsby Darlington mellem York og Durham, hvor 56 procent af vælgerne stemte for Brexit.
19.00: Aftensmøde på mikrobryggeriet Steammachine Brewery, hvor vi hører en overraskende historie om bryggeribranchens kvaler efter Brexit.

Dag 4. Darlington og Edinburg
09.00: Besøg på et landbrug, som primært producerer grøntsager, hvilket kræver manuel arbejdskraft, og hvor landmanden har svært ved at rekruttere personale, selvom der er indført en visum-ordning for sæsonarbejdere. I samarbejde med landbrugsforeningen National Farmes Union, der også deltager.
14.00: Besøg på industrivirksomhed, som både er afhængig af import og af delprodukter fra EU-lande, og som har en stor eksport tilbage til EU. I samarbejde med den lokale afdeling af CBI – det britiske svar på DI.
16.30: Tog til Edinburgh, ankomst ca. 18.00.

Dag 5. Edinburgh
09.00: ‘Stemningen i Skotland efter Brexit’ v. Dr. Kirsty Hughes, director, Scottish Centre on European Relations og Dr. Calum Neill, psykoanalytiker ved Edinburghs Napier University, der analyserer den skotske folkesjæl.
Kl. 11.00: Debatmøde i det skotske parlament. Vi møder en repræsentant fra SNP, Scottish National Party, som bruger Brexit som vægtstang til at få en ny afstemning om et selvstændigt Skotland, samt en repræsentant fra Labour eller De Konservative, som vil forsvare unionen med resten af det britiske rige. Navne kommer på, når vi nærmer os.
14.00: ‘Kulturens begrænsede muligheder’. Brexit har gjort det svært at tage på turné i EU-lande, fordi der nu skal søges om visa for hver eneste person til hvert eneste land – i modsætning til eksempelvis amerikanske kunstnere, der bare skal have visa til eet Schengen-land. Chefdirigent Thomas Dausgaard fra BBC Scottish Symphony Orchestra forklarer.
16.00: ‘Skotsk fiskeri efter Brexit’ v. Elspeth Macdonald, chief executive of the Scottish Fishermen’s Federation, den skotske fiskeriforening. Skotske fiskere stemte overvejende for Brexit for at få kontrollen med britiske farvande tilbage fra EU-fiskere. Det fik de ikke, men har omvendt oplevet nye restriktioner i eksporten til EU.

Dag 6: Rundtur i Edinburgh og hjemrejse sidst på dagen

PRÆMIS

I 47 år var Storbritannien en vigtig og ofte kritisk medspiller i det stadigt mere integrerede europæiske samarbejde, som gik fra et fællesskab til en union. Det blev ændret med folkeafstemningen 23. juni i 2016. Siden er der forhandlet om, hvordan skilsmissen skulle se ud, og efter langstrakte forhandlinger og overgangsordninger trådte udmeldelsen endegyldigt i kraft ved midnat mellem 2020 og 2021.
På mange måder blev afstanden mellem Storbritannien og EU herefter meget længere end de 31 kilometer, der er i Doverstrædet på det smalleste sted i Den Engelske Kanal.

FORMÅL MED KURSET, UDDYBET

Kurset giver deltagerne en indsigt i, hvorfor det kom så vidt, at briterne stemte om medlemskabet af EU, selvom der dengang ikke var en offentlig appetit i meningsmålingerne på at forlade EU.
Vi ser på, hvordan Brexit har påvirket forholdet mellem Danmark og Storbritannien. Og på konsekvenserne for briterne, der nu ikke alene er ude af det indre marked og toldunionen, men lider alvorligt af mangel på arbejdskraft efter, at udmeldingen satte en prop i arbejdskraftens frie bevægelighed.

Vi undersøger, hvad briterne reelt har opnået, efter at de ‘tog kontrollen tilbage’, som var sloganet for at stemme for Brexit. Vi hører hvilke fordele og ulemper, som briterne oplever erhvervsmæssigt, politisk og personligt. Herunder ikke mindst hvordan det snævre resultat af folkeafstemningen har skabt splittelse blandt folk, men også blandt de fire lande, der udgør det britiske rige. Flertallet i Nordirland og Skotland stemte for at blive i EU. I Nordirland er konsekvensen, at landet i handelsmæssig forstand fortsat er en del af det indre marked, hvorfor grænsen reelt går i Det Irske Hav og ikke langs landegrænsen mellem Nordirland og republikken Irland. I Skotland har det sat gang i kravet om en ny folkeafstemning om et selvstændigt Skotland.

På kurset møder vi såvel danskere i Storbritannien samt repræsentanter fra politik, erhvervsliv, medier og tænketanke. Hensigten er at komme hele vejen rundt Brexit som størrelse, tre år efter den trådte i kraft.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater (årets udgivelse i kategorien ‘drama’). Siden 2018 har han udført opgaver for bl.a. Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.

Bjarne Nørum

Siden 2006 har Bjarne Nørum været korrespondent for Kristeligt Dagblad i London, og han er den mest erfarne i det danske korrespondentkops. Bjarne Nørum kommenterer britiske forhold på radio og tv. Er flittig foredragsholder om Brexit og tillige forfatter til ‘Turen går til Skotland’.