Bosnien-Herzegovina: Balkans og Europas smertensbarn

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Sarajevo, Mostar, Banja Luka
Dage:
5 dage
Pris:
15.800 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 109 evalueringer)
Forår 2019

Dayton-aftalen afsluttede i 1995 krigen i Bosnien-Herzegovina ved at opdele landet i to politisk-administrative enheder. Føderationen Bosnien-Herzegovina, bestående af bosniaker og kroater. Den serbiske enhed Republika Srpska samt den administrative enhed Brcko. Formålet med Dayton-aftalen var ikke blot at stoppe en af de blodigste krige i Europa siden anden verdenskrig. Det var også at hele båndene i den etniske adskillelse i landet. Hvordan er det gået? Hvordan ser situationen i Bosnien Herzegovina ud i dag 23 år efter underskrivelsen af aftalen?

Dayton-aftalen synes at være en hæmsko for landet. Bosnien-Herzegovina er fortsat strengt etnisk opdelt. Landet er et dysfunktionelt samfund, hvor korruption og nationalisme stortrives. Stormagternes interesser krydser hinanden og umuliggør landets europæiske integration. Et tungt politisk system, hvor alle beslutninger skal godkendes af landets tre etniciteter gør det umuligt, at landet kommer ud af sin ufrivillige limbo.

Problemerne i Bosnien-Herzegovina synes at hobe sig op og kan eksplodere når som helst. Ruslands og Tyrkiets aktiviteter i landet. Øget radikalisering og senest en stigende tilstrømning af migranter, som benytter landet som transitvej til EU. Det er blot nogle af problemerne.

Hvad skal der til, at Bosnien-Herzegovina kan skabe et velfungerende demokratisk samfund?

Vi tager til landet og undersøger situationen. Vi besøger Sarajevo, Mostar og Banja Luka og taler med politikere, eksperter og almindelige mennesker, som repræsenterer landets tre etniciteter.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.