Kunsten at regne med en doughnut

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Flæsketorvet 68, 1711 København V
ME plus:
ME
Dage:
2 dage
Pris:
9.100 kr. + moms | PU-støtte: 2.600 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 207 evalueringer)
Efterår 2025

It’s the economy, stupid!

Mottoet fra Bill Clintons kampagnestab i 1992 er en reminder om, at økonomien er den politiske maskines inderste tandhjul – og derfor også præmissen for de fleste af de emner, vi dækker som journalister.

Men nu argumenterer en ny generation af økonomer og samfundsdebattører for, at maskinen skal bygges om. I stedet for at se økonomisk vækst som målet, mener de, at vi skal se økonomien som et middel til at nå samfundets mål om velfærd og trivsel for mennesker og natur.

Blandt gæsteunderviserne er Emma Holten, forfatter til den økonom-kritiske bog ’Omsorg’, der har skabt fornyet debat om, hvad der sker, når vi alene måler samfundets succes på mængden af penge, der roterer mellem os.

For Oxford-økonomen Kate Raworth er svaret cirkulært. Hun beskriver samfundsøkonomien som en doughnut, hvor ydersiden symboliserer planetens grænser for vækst, mens indersiden beskriver de behov, vi som mennesker skal have opfyldt for at leve. Samfundets opgave er at sørge for, at ingen mennesker falder gennem hullet i doughnutten, samtidig med, at planetens grænser respekteres.

På kurset skal vi både tale med byudviklere, velfærdsarkitekter og kommunale praktikere og se, hvordan de oprørske økonomer har ført til et oprør fra midten af byggebranchen og startet en international bevægelse for ’wellbeing economics’.

Trivselsøkonomi er nu official politik i New Zealand, Canada, Skotland, Wales, Island og Finland. På det nye Wellbeeing Economy Lab arbejder danske økonomer med et bud på, hvordan det kan udspille sig i en dansk sammenhæng. Og i København har borgerrepræsentationen taget doughnutøkonomien til sig sammen med en stribe andre storbyer.

Hvordan det udspiller sig i praksis, tager vi under kærlig og kritisk behandling på kurset her. For hvis vi ikke skal styre samfundsøkonomien efter at vækste BNP, hvad skal vi så?

Kursets indhold

Du får en inspirerende tur rundt i de nye økonomiske strømninger, der udfordrer den traditionelle økonomiske tænkning og praksis med et kritisk blik på de samfundsøkonomiske dogmer, der ligger bag tidens største samfundsdebatter.

Uanset, om du til dagligt beskæftiger dig med politik, velfærd, sundhed, erhvervsstof eller samfundsforhold på lokalt eller nationalt niveau, så er der konkrete journalistiske vinkler at hente fra diskussionen om, hvordan vi får økonomien til at understøtte vores mål om en bæredygtig og nogenlunde retfærdig verden.

  • Oplæg fra eksperter og praktikere:Du skal møde nogle af de vigtigste stemmer, der arbejder med de nye økonomiske tanker herhjemme og i udlandet.
  • Cases og konkrete eksempler:Hver session trækker på virkelige eksempler fra både Danmark og udlandet, som giver dig mulighed for at forstå, hvordan de nye økonomiske teorier allerede påvirker beslutninger i praksis.
  • Diskussion og sparring: Vi arbejder aktivt med at diskutere og udfordre de præsenterede teorier og perspektiver i dialog med eksperterne og hinanden.
  • Udvikling af idéer: Gennem workshops får du mulighed for at udvikle idéer til historier, som du kan tage med tilbage til redaktionen.

Sådan gør vi

Du kan godt lade lommeregneren bliver derhjemme. For de nye økonomiske tanker handler mere om værdier og samfundsstrukturer end om regneark.

Mød derimod gerne op med en grundlæggende nysgerrighed overfor, hvordan vi indretter vores økonomi; hvad vi måler på, når vi måler vores samfunds fremgang; hvilke økonomiske incitamenter, vi bygger ind i vores politik; og hvem der har definitionsretten til at sætte samfundets økonomiske mål: politikerne eller økonomerne?

Dag 1: Doughnutøkonomi og omsorgsøkonomi

  • Måler vi det rigtige?
    Emma Holten giver en introduktion til feministisk økonomi, herunder dens fokus på lighed, omsorgsarbejde og systemisk bias i økonomiske modeller.
  • Kan økonomien respektere planetens grænser?
    Du lærer om doughnut-økonomiens grundprincipper og hører om dens konkrete anvendelse i planlægning og politikudvikling.
  • Hvor kommer oprøret fra?
    Rethink Economics, Earth4All og Reduction Roadmap har gentænkt alt fra global økonomi til dansk byggeri. Hvordan får de pengene til at passe uden vækst?

Dag 2: Wellbeing og fremtidens danske økonomi

  • Økonomi med trivsel som mål
    Introduktion til Wellbeing Economics. Et aktuelt og konkret bud på, hvordan økonomien kan blive et middel til at løfte borgernes og naturens trivsel – med eller uden vækst.
  • Internationale erfaringer
    Hvordan har Kommissæren for Fremtidige Generationer ændret de økonomiske og politiske prioriteringer i Wales? Og hvad er erfaringer fra Finland, New Zealand og Skotland med at indføre en ny måde at regne må i deres finansministerier?
  • Danske perspektiver
    Hvilken rolle spiller de nye økonomiske strømninger i Danmark i dag? Hvad kan vi forvente i fremtiden? Og hvad betyder det for din journalistik?

Praktisk information

Kurset afholdes over to intensive dage med fokus på faglig indsigt, inspiration og øvelser. Formatet er en blanding af oplæg, workshops og diskussioner med kolleger og eksperter.

Kursusleder er tidligere chefredaktør på Mandag Morgen Tanja Nyrup Madsen, som har mange års erfaring med økonomisk journalistik blandt andet som erhvervsredaktør på DR. Det seneste år har hun udbygget sin viden med studier i sustainable economics og sustainable entrepreneurship på Århus Universitet. Der vil desuden være gæsteundervisere med ekspertise i de nye økonomiske tanker.

I tilfælde af afbud

Du kan selvfølgelig komme i en situation, hvor du må melde afbud.

Læs mere om regler for framelding

Undervisere

Tanja Nyrup Madsen

Tanja Nyrup Madsen er en erfaren undersøgende journalist og redaktør. Hun har en dyb passion for journalistik, der gør mennesker mere oplyste, engagerede og handlekraftige. Som chefredaktør på Mandag Morgen kombinerede hun undersøgende, analytisk og konstruktiv journalistik for at nå dette mål.

Tanja har tidligere stået i spidsen for Danmarks Radios (DR) aktualitetsflagskib, P1 Morgen, og arbejdet som erhvervsredaktør for online, tv og radio på DR. Her ledede hun også et grænseoverskridende undersøgende team, der afdækkede globale investeringsbankers udbytteskattefusk i hele Europa.

Hun startede sin karriere på TV2 som reporter og medlem af forskellige undersøgende teams. Efterfølgende arbejdede hun med datajournalistik som analytisk journalist på Ugebrevet A4, hvorefter hun var med til at udvikle det undersøgende DR-radioprogram P1 Dokumentar, hvor hun også var redaktør og vært i en årrække.

Tanja sidder i dag i bestyrelsen for Gravercenteret og er medlem af radio- og tv- nævnet. Tidligere censor ved journalistuddannelsen på RUC og formand for juryen for FUJ-prisen for undersøgende journalistik.

Senest  fellow på Constructive Institute på Århus Universitet, hvor hun blandt andet har studeret Earth System Science, bæredygtig økonomi, entrepreneurship og alternative datafremtider.

Mere om dette kursus