Belfast, Nordirland – fotokursus

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Nordirland
Dage:
5 dage
Pris:
22.500 kr. + moms | PU-støtte: 6.750 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 92 evalueringer)
Forår 2023

Fotokursus i Nordirland: Saint Patricks Day i Belfast

Tag med på reportagefotokursus til en af Storbritanniens mest oversete destinationer – Belfast – som, med al dens personlighed, vil tage imod os med samme omfavnende varme og gode humør, som Nordirerne selv.

Vi skal møde og fotografere i Belfast på Saint Patricks Day, hvor byen myldrer med fest- og farveklædte mennesker i alle aldre, fantastiske karnevalsoptog og irsk sækkepibemusik. De nedarvede modsætninger mellem katolikker og protestanter er sat på stand-by, og vi stiller skarpt på spændingerne, der lurer lige bag overfladen.

På kurset har du kameraet i hænderne næsten hele tiden – vi skal fotografere rigtig meget! Motiverne er lige for øjnene af dig. Alle kursister skal arbejde med en sammenhængende billedfortælling om Nordirlands historie i går og i dag, som vil blive genstand for en grundig evaluering i plenum med deltagelse af alle kursister.

Dette kursus henvender sig til både fotografer, fotograferende journalister og kommunikatører. Der vil være differentieret undervisning parret med oplæg og foredrag samt teambuilding i plenum.

Fokus
Fokus på dette kursus er at komme bag kulisserne og med kameraet opsøge og indfange den politiske og religiøse historie bag de modsætninger, som har præget landet fra republikkens fødsel til et Belfast efter Brexit. Vi dykker dybt i reportage- og gadefotografiet: Lyset, øjeblikket, ansigterne kompositionen og ikke mindst historien. Det sidste er Nordirland rig på.

Om Nordirland
Nordirland er, bl.a. hvad angår sprog og religion, præget af indvandring og kolonisering fra England og Skotland, især i 1600-tallet. Hovedparten af den indvandrede befolkning var protestanter, der i mange henseender marginaliserede og fortrængte den overvejende katolske irske befolkning.
Nordirland blev grundlagt i 1920, efter at Ulsters fortrinsvis protestantiske unionister, der udgjorde et flertal på 2/3 af befolkningen i området, havde modsat sig de katolske nationalisters bestræbelser på at opnå hjemmestyre og en uafhængig irsk stat. Lige siden og indtil for bare 20 år siden har balladen bølget frem og tilbage. Økonomiske kriser, social forskelsbehandling og politisk-sekterisk uroligheder med IRA som toneangivende kraft har ført til gentagne sammenstød.

Verdenskendte fotografer har lavet fotoprojekter i Nordirland. Magnumfotografen James Nachtweys første udenlandske opgave var at dække civile stridigheder i Nordirland i 1981 under IRA’s sultestrejke. Danske Jan Grarup var som 19-årig vidne til – og bevidner af – en massakre på et begravelsesoptog af IRA-sympatisører i Nordirland. Det blev startskuddet til hans fotografiske løbebane.

Heldigvis er den slags fortid, selvom der stadig hersker spændinger mellem de to befolkningsgrupper, som geografisk og socialt stort set lever adskilt fra hinanden. Men Nordirland har til gengæld bevaret en anden form for engagement. Især på og omkring Saint Patricks Day, d. 17. maj.

Belfast
Belfast er i dag en by på vej opad og har udviklet sig meget, fra år med spændinger og vold til at placere sig som nummer to på listen over Storbritanniens mest seværdige byer.
Et besøg begynder ofte med en varm velkomst fra lokalbefolkningen og fortsætter måske med folkemusik på byens historiske pubber, som er meget mere end et værtshus. De er en slags tidslommer og monumenter over Belfasts historie og mødesteder, hvor gæsterne skiftevis synger og snakker politik.
Specielt i 1960’erne og 1970’erne eskalerede konflikten mellem katolikker og protestanter i Nordirland. Perioden kaldes for ’The Troubles’, og der var dagligt bål, brand og ballade i Belfast gader og en masse mennesker på begge sider mistede livet. Særligt i de to sideliggende kvarterer; den protestantiske Shankill Road, og det katolske Falls Road, gik det hårdt for sig. Det ses stadig på Belfasts berømte gavlmalerier, nogle med mere militante motiver og slogans end andre, der hver og en indikerer hvilken side beboerne i netop det område hører til. På Shankill Road blafrer Union Jack og på Falls Road ses det irske flag, tricoloren. Belfast har ca. 281.000 indbyggere, og mange af dem er unge. Omkring 44 % er 30 år eller yngre, hvilket gør Belfast til en livlig by.

Saint Patricks Day
Patricks helgendag er den 17. marts. Dagen er helligdag i Irland, hvor den fejres med bl.a. kirkegang og processioner; i nyere tid er kulturfestivaler over hele Irland kommet til. Saint Patrick’s Day er blevet en sekulær festdag til fejring af irsk kultur verden over.

Vi har særligt fokus på
– Fotografiets fire grundstoffer: Lyset, øjeblikket, formen og historien
– Det personlige formsprog
– Centrale skikkelser i fotografiets historie
– Plenum gennemgang
– Networking
– Inspiration
– Learning by doing
– Fotografisk metode
– Teambuilding
– Læring, der skaber umiddelbar forandring

Kursussted/By: Belfast, Nordirland
Startdato for kurset: 15/3-2023
Antal kursusdage: 5 (Internat)
Målgruppe: Professionelle fotografer, fotograferende journalister
Kursusledere: Lars Bertelsen og Søren Voigt Juhl
Antal deltagere: 12 – kurset gennemføres ved minimum 7 deltagere.
Pris: 22.500 kr. + moms. Prisen dækker kursusafgift, undervisning, overnatning på hotel på enkeltværelse med kvartpension/morgenmad. Flybillet er ikke inkluderet i prisen

Mere om dette kursus