Arktis: Hvordan dækker vi klimakrisen stærkere?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
108 Reykjavík, Island
Dage:
6 dage
Pris:
16.000 kr. | PU-støtte: 7.800 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 3 evalueringer)
Efterår 2020

Klimakrisen udvikler sig hurtigere i Arktis end i nogen anden del af verden. Nogle steder er temperaturen allerede steget med 6-8 grader. Forandringerne vil muligvis snart være uden for menneskelig kontrol, og der er endnu kun svage tegn på global handling, der vil gøre en forskel.

Vi rejser til Island for at se på klimaforandringerne og for at diskutere, hvordan vi som journalister kan optrappe dækningen. Bør vi kraftigere påpege de mest skræmmende konsekvenser? Eller skal vi fokusere langt skarpere på de innovative løsninger, der kan dæmpe krisen? Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?

En af Islands mest navnkundige gletsjere er i dag helt smeltet bort. Islands fiskeri, der har været hovederhverv i århundreder, er stærkt ramt af havenes opvarmning. Fiskens vandring er forstyrret. Det fører til nye internationale konflikter, som Island står midt i. Island er samtidig hjemsted for en verdens første større carbon-capture-anlæg, og så er Island i øvrigt et nyt mega-hotspot for turister. Kurset falder sammen med Arctic Circle, verdens største Arktis-konference, hvor ca. 2000 diplomater, politikere og klimaforskere m.v. mødes hvert år fra hele verden. Vi skal tale med klimaforskere og de professionelle miljø-lobbyister, der prøver at trænge igennem til beslutningstagerne. http://www.arcticcircle.org/assemblies/future

Samtidig skal vi udnytte, at Island i 2020 er formand for Nordisk Råd, der er stærkt engageret i klimaet og i Arktis, og for Arktisk Råd (2019-2021), de arktiske staters primære samarbejdsorgan. De islandske politikere og eksperter er netop nu særligt indstillet på dialog med medierne.

Vi skal se på gletsjere, dykke i fiskeriets krise, trække på ekspertisen og diskutere klimajournalistik for alvor. Kurset ledes af Martin Breum, en af Danmarks førende Arktis-journalister, og islandske Sigrún Stefánsdóttir, tidligere kommunikationschef ved Nordisk Råd/Nordisk Ministerråd og underviser i journalistik ved universitetet i Akureyri.

Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forstærke dækningen i takt med krisens udvikling.

Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse. Kursussprog: Engelsk.

Undervisere

Sigrún Stefánsdóttir

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Martin Breum

Martin Breum har dækket udviklingen i Arktis i de seneste ti år. Han har undervejs skrevet flere bøger om den arktiske udvikling; senest på dansk Hvis Grønland river sig løs (Gyldendal 2018) og på engelsk Cold Rush (McGill University Press 2018).

Mere om dette kursus