Amerikansk vælgeradfærd – et road trip (afrejse 25. oktober, 2021)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
USA
Dage:
8 dage
Pris:
27.900 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 44 evalueringer)
Forår 2020

Corona-pandemien har udskudt dette kursus til 25. oktober, 2021. Med den nye dato ændres fokus for kurset en anelse, men indholdspunkterne vil være de samme. Dertil kan siges, at den politiske udvikling i USA i kølvandet på valget af Joe Biden, og Donald Trumps forsøg på at omstyrte den demokratiske proces, har øget aktualiteten og væsentligheden af at forstå mekanismerne bag det politiske miljø i Amerikas Uforenede Stater.

Turen foregår som et rullende efteruddannelseskursus gennem udkants-USA
Hovedspørgsmålene er disse: Hvordan tænker den amerikanske vælger, hvad er vigtigt for ham/hende, hvorfor stemmer/stemte udkants-amerikanerne på en præsident, der tilsyneladende ikke ville deres bedste? På kurset foretager vi en kvalificeret undersøgelse af amerikansk vælgeradfærd bistået af specialister og af personlige møder med de ‘oversete’ i USA’s fattigste stater.

‘The president’s men’
Valget i november 2020 var det mest dramatiske i nyere tid. Flere amerikanere end nogensinde blev mobiliseret til at stemme. Efter valgnederlaget og Donald Trumps forsøg på at omstyrte vælgernes beslutning er hans parti, Republikanerne, i havsnød. På dette road trip gennem Alabama, Mississippi og Louisiana møder vi Donald Trumps kernevælgere og får en dybere forståelse for de sociale og kulturelle strukturer, der afgjorde præsidentvalget i 2016 og i november var uhyre tæt på at sikre Donald Trump yderligere fire år, mens verden kiggede måbende på.

Vi studerer og møder den yderste amerikanske højrefløj. Forskere og eksperter præsenterer os for resultaterne af de seneste studier af den amerikanske vælgeradfærd og den politiske betydning af kristen fundamentalisme. De personlige bevæggrunde hos Donald Trump’s kernevælgere hører vi om fra dem selv på deres hjemmebaner langt fra alfarvej.

Et road trip i bus
Vi har vores egen luksusbus under hele turen og gør ophold i Tuscaloosa (AL), Jackson, Rolling Fork og Vicksburg (MS) og i St. Francisville, Baton Rouge og New Orleans (LA).

På Alabama University i Tuscaloosa forklarer forskere, hvorfor og hvordan Donald Trumps forsimplede og ofte usammenhængende budskaber gik så rent ind. Vi sættes ind i årsagerne til fremgangen for landets kristne højrefløj og dens markante gennemslagskraft. Gennem møder med organisationer fra hele det politiske spektrum, enkeltpersoner og eksperter præsenteres vi for tendenser og politiske strømninger i amerikansk politik med afsæt i valget i nov. 2020. Og vi får en forståelse for mediernes rolle og betydning.

Politisk kampagne og vælgeradfærd
Ambitionen er, at kursusdeltagerne får indblik i, hvorfor vinderen vandt, og taberen tabte. En idé om, hvad vi kan forvente af de kommende fire år frem til næste valg. I orkanens øje står Donald Trump, der siden sin sensationelle ankomst på den politiske scene i 2016 har sat en ny global standard for, hvordan politik kan føres. Og vindes. Det overordnede mål med kurset er at give deltagerne en dybere indsigt i amerikansk politik og vælgermentalitet og derigennem perspektivere til den danske, politiske scene.

Kurset bevæger sig gennem USA’s mest konservative og Trump-fanatiske områder. Vi kommer tæt på hans kernevælgere i Mississippi-deltaet og the Deep South. Hvor fattigdom og kriminalitet er udbredt, og hvor stagnerede byer med lukkede butikker og virksomheder og skyhøj arbejdsløshed ligger på stribe. Hvor biblen tages alvorligt som både løfte og trussel. Hvor lynchning her i blues’en og jazz’ens arnested foregik så sent som i 1960’erne. Hvor staten Alabama netop har vedtaget en lov, der sanktionerer op til 99 års fængsel for abort. Hvor Trump i nogle af de fattigste valgkredse fik 80-90 % af stemmerne  i 2016.

The Alt-Right
Som med de fleste trends i USA kommer også denne i en eller anden form til Europa. De amerikanske  politikeres metoder og deres vælgeres rationaler har en karakter, som vi i resten af verden kommer til at opleve i vores egne versioner – med dens ublu populisme, selvmodsigelser, interessekonflikter og brug af avanceret data. Senest så vi herhjemme folketingskandidat Rasmus Paludan bidrage med sin version af en moderne, forsimplet, provokerende og mediegenereret valgkamp – og næsten vinde en plads i Folketinget.

The Alt-Right – USA’s yderste højrefløj – trives i organisationer som Tea Party, ‘Foundation for Moral Law’, i kristenfundamentalistiske fonde og tænketanke og i de højrenationalistiske, racistiske grupper – som Donald Trump ikke lagde afstand til efter de voldelige marcher  i Charlotteville i august 2017. Dem besøger vi. Ligesom vi møder repræsentanter for demokraterne og hører deres bud på, hvordan de forsøger at vende de politiske vinde i Sydstaterne.

Alabama, Mississippi og Louisiana kæmper med raceproblemer, korruption i politiet, lavt uddannelsesniveau, høj arbejdsløshed, ekstremt ringe sundhedstilstand og kendetegnes af en særlig kraftig polarisering mellem demokrater og republikanere.

Vi besøger den fundamentalistiske, kristne organisation LFF (Louisiana Family Forum) i Baton Rouge, og vi stopper i Monticello, Mississippi, (1516 indbyggere), hvor senator Cindy Hyde-Smith (rep.) er fra. Hun har erklæret, at hun vil stille sig forrest, hvis lynchning bliver genindført. Som barn blev hun flyttet til en privatskole, der fastholdt raceadskillelse, efter at den slags var blevet forbudt i amerikanske folkeskoler i 1970. Vi møder hendes vælgere – og forsøger at få et møde i stand med hende selv også.

On the road
Dagligt kører vi i bus 1-3 timer. Afstanden fra Tuscaloosa i Alabama gennem Mississippi til New Orleans i Louisiana er i alt ca. 600 km. Dertil kommer afstikkere, så den daglige kørsel i gennemsnit bliver ca. 150 km. Oplægsholdere vil i nogle tilfælde køre med.

Kurset er en videreudvikling af det udsolgte kursus i nov. 2019.

Praktisk
Kurset organiseres af Jakob Rubin Kommunikation, der siden 2012 har afviklet internationale efteruddannelseskurser, fortrinsvis i Nord- og Sydamerika.

Under kurset bor vi på gode hoteller i de større byer og moteller eller pensionater i de mindre byer.

Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer og indkvartering på enkeltværelse med morgenmad samt enkelte måltider derudover. Deltagerner står selv for at ansøge om visum.

Tilmelding er bindende
Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til to måneder før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel), der ikke kan refunderes. Ved afbud derefter opkræves den fulde pris. Der tages forbehold for force majeure.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin, journalist. Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, der udfører redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Forfatter til seks bøger; den seneste ’Det usynlige folk’ om Det Kgl. Teater blev udnævnt som årets udgivelse i kategorien drama. Siden 2018 har han udført opgaver for Constructive Institute (Aarhus Universitet), bl.a. et længerevarende videreuddannelsesprogram for colombianske journalister i samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá). Jakob Rubin har leveret internationale kurser til Mediernes Efteruddannelse siden 2012.