Amerikansk vælgeradfærd – et road trip (NY DATO! Ny tilmeldingsfrist)

Startdato:
Udbyder:
Sted:
USA
Dage:
8 dage
Pris:
27.900 kr. | PU-støtte: 10.000 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 37 evalueringer)
Forår 2020

Dette er et kursus, som på grund af corona-epidemien har måttet udskydes. Ny dato er 19. april til 25. april. Der er enkelte pladser tilbage på kurset, som kan søges helt frem til 1. marts 2021. MED DEN NYE DATO ændres fokus en smule fra det oprindelige, men indholdet vil være det samme. Dertil kan siges, at udviklingen i USA blot har øget aktualiteten og væsentligheden af at forstå mekanismerne bag det dramatiske politiske miljø i “The Divided States of America”.

Turen foregår som et rullende efteruddannelseskursus gennem udkants-USA
Hovedspørgsmålene er disse: Hvordan tænker den amerikanske vælger, og hvorfor stemmer/stemte udkants-USA på en præsident, der tilsyneladende ikke vil dets bedste? På kurset foretager vi en close-up undersøgelse af amerikansk vælgeradfærd bistået af specialister og af personlige møder med de ‘oversete’ i USA’s fattigste stater.

‘The president’s men’
Valget i november er/var det mest imødesete længe. Vi tager på et road trip gennem Alabama, Mississippi og Louisiana, møder Donald Trumps kernevælgere og søger en dybere forståelse for de sociale og kulturelle strukturer, der afgjorde præsidentvalget i 2016 og i november 2020 muligvis har sikret Donald Trump yderligere fire år.

Vi studerer og møder den yderste amerikanske højrefløj. Forskere og eksperter giver os en update på de seneste studier af tankegangen hos amerikanske vælgere og den politiske betydning af kristen fundamentalisme. De personlige bevæggrunde hos Donald Trump’s kernevælgere hører vi om fra dem selv på deres hjemmebaner langt fra alfarvej.

Et road trip i bus
Vi har vores egen luksusbus og gør ophold i Tuscaloosa (AL), Jackson, Rolling Fork og Vicksburg (MS) og i St. Francisville, Baton Rouge og New Orleans (LA).

På Alabama University i Tuscaloosa forklarer forskere, hvorfor og hvordan Donald Trumps forsimplede og ofte usammenhængende budskaber går/gik så rent ind. Vi sættes ind i årsagerne til fremgangen for landets kristne højrefløj og dens markante gennemslagskraft. Gennem møder med organisationer fra hele det politiske spektrum, enkeltpersoner og eksperter præsenteres vi for tendenser og politiske strømninger i amerikansk politik med afsæt i valget i nov. 2020. Og vi får en forståelse for mediernes rolle og betydning.

Politisk kampagne og vælgeradfærd
Ambitionen er, at kursusdeltagerne får indblik i, hvorfor vinderen vandt, og taberen tabte. I orkanens øje står Donald Trump, der siden 2016 har rykket den globale standard for, hvordan politik kan føres. Og vindes. Overordnet set  er hensigten med kurset at give deltagerne indsigt i amerikansk politik og vælgermentalitet.

Kurset bevæger sig gennem USA’s mest konservative og Trump-fanatiske områder. Vi kommer tæt på hans kernevælgere på deres hjemmebaner i Mississippi-deltaet og the Deep South. Hvor fattigdom og kriminalitet er udbredt, og stagnerede byer med lukkede butikker og virksomheder har skyhøj arbejdsløshed. Hvor biblen tages alvorligt som både løfte og trussel. Hvor lynchning her i blues’en og jazz’ens arnested foregik så sent som i 1960’erne. Hvor staten Alabama netop har vedtaget en lov, der sanktionerer op til 99 års fængsel for abort. Hvor Trump i nogle af de fattigste valgkredse fik 80-90 % af stemmerne  i 2016.

The Alt-Right
Som med de fleste trends i USA kommer de i en eller anden form til Europa. De amerikanske  politikeres metoder og deres vælgeres rationaler har en karakter, som vi i resten af verden kommer til at opleve i vores egne versioner – med alt dens ublu populisme, selvmodsigelser, interessekonflikter og brug af avanceret data. Senest så vi herhjemme folketingskandidat Rasmus Paludan bidrage med sin version af en moderne, forsimplet, provokerende og mediegenereret valgkamp – og næsten vinde en plads i Folketinget.

The Alt-Right – USA’s yderste højrefløj – trives i organisationer som Tea Party, ‘Foundation for Moral Law’, i kristenfundamentalistiske fonde og tænketanke og i de højrenationalistiske, racistiske grupper – som Donald Trump ikke lagde afstand til efter de voldelige marcher  i Charlotteville i august 2017. Dem besøger vi. Ligesom vi møder repræsentanter for demokraterne og hører deres bud på, hvordan de forsøger at vende udviklingen.

Alabama, Mississippi og Louisiana kæmper med raceproblemer, korruption i politiet, lavt uddannelsesniveau, høj arbejdsløshed, ekstremt ringe sundhedstilstand og kendetegnes af en særlig kraftig polarisering mellem demokrater og republikanere.

Vi besøger den fundamentalistiske, kristne organisation LFF (Louisiana Family Forum) i Baton Rouge, og vi stopper i Monticello, Mississippi, (1516 indbyggere), hvor senator Cindy Hyde-Smith (rep.) er fra. Hun har erklæret, at hun vil stille sig forrest, hvis lynchning bliver genindført. Som barn blev hun flyttet til en privatskole, der fastholdt raceadskillelse efter, at den slags var blevet forbudt i amerikanske folkeskoler i 1970. Vi møder hendes vælgere – og forsøger at få et møde i stand med hende selv også.

On the road
Dagligt kører vi i bus 1-3 timer. Afstanden fra Tuscaloosa i Alabama gennem Mississippi til New Orleans i Louisiana er i alt ca. 600 km. Dertil kommer afstikkere, så den daglige kørsel i gennemsnit bliver ca. 150 km. Oplægsholdere vil i nogle tilfælde køre med.

Kurset er en videreudvikling af det udsolgte kursus i nov. 2019.

Praktisk
Kurset organiseres af Jakob Rubin Kommunikation, der siden 2012 har afviklet internationale efteruddannelseskurser, fortrinsvis i Nord- og Sydamerika.

Under kurset bor vi på gode hoteller i de større byer og moteller eller pensionater i de mindre byer.

Prisen inkluderer fly fra København, al transport, alle arrangementer og indkvartering på enkeltværelse med morgenmad samt enkelte måltider derudover. Deltagerner står selv for at ansøge om visum ved ESTA. Tilslutning med fly fra Jylland kan medføre en mindre ekstraudgift.

Tilmelding er bindende
Din tilmelding er bindende. Er du nødt til at melde fra – og det kan jo ske –  koster det frem til to måneder før afgang en administrationsafgift på 1000 kr. plus udgifter til allerede bestilte og betalte services (f.eks. fly og hotel). Ved afbud derefter opkræves den fulde pris. Der tages forbehold for force majeure.

Undervisere

Jakob Rubin

Jakob Rubin var Jyllands-Postens Latinamerika- og Caribien-korrespondent fra 1994 til 2003 med base i Brasilien i en dramatisk periode i regionen. Efter 19 år på dagblade har Jakob Rubin siden 2013 drevet JAKOB RUBIN KOMMUNIKATION, et bureau med redaktørroller, bogskrivning, kommunikationsstrategier og internationale undervisningsprogrammer for bl.a. Mediernes Efteruddannelse. Det er blevet til seks bøger om forskellige emner; den seneste ’Det usynlige folk’ om sceneteknikken på Det Kgl. Teater blev udnævnt til årets udgivelse i kategorien drama. Fra januar 2018 er han desuden engageret i videreuddannelse af colombianske journalister for Constructive Institute (Aarhus Universitet) i et samarbejde med International Media Support (København) og Consejo de Redacción (Bogotá).

Mere om dette kursus