2021 – Skillevej for Europa?

Startdato:
Udbyder:
Sted:
1000 Bruxelles
Dage:
4 dage
Pris:
17.200 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 36 evalueringer)
Forår 2021

Udfordringerne står i kø i 2021. Efter en turbulent start på det ny årti skal EU nu forsøge at holde kursen. Ambitionerne er høje – grøn omstilling, stærkere globalt lederskab og et EU, der skal beskytte sine borgere bedre.

Optimisterne ser muligheder for at krisen kan styrke EU med en ny slags integration, der ikke er drevet af føderalistiske drømmerier, men af konstateret praktisk nødvendighed. Den grænseløse Corona-smitte har understreget, hvor stærkt forbundne EU-landene faktisk er. En bedre håndtering af nye sundhedskriser vil kræve mere samarbejde og et stærkere fælles beredskab.

Den historiske hjælpepakke, der blev vedtaget på sommerens maraton EU-Topmøde, er ikke et vidundermiddel. Den kan næppe kurere EU-landene for de globale økonomiske tømmermænd. Men den kan måske sikre, at EU hurtigere får redet det værste af Corona-stormen af. Samtidig kan det store skridt mod konkret solidaritet gennem fælles optagelse af lån styrke EU’s globale rolle, og gøre euroen til en reserve-valuta, der kan udfordre dollaren.

Post-Trump?

I 2021 skal EU endvidere finde sig til rette med en – måske – ny præsident i det Hvide Hus. En præsident der vil spille sammen, i stedet for imod EU, over for det aggressive Kina, der viste sig under Corona-krisen. Har EU viljen til at trække en streg i sandet over for Beijing, eller er EU for splittet i sin økonomiske afhængighed og mange EU-landes deltagelse i Kinas silkevejsprojekt?

Afslutningen på den næsten fem år lange Brexit-saga nærmer sig. Vil EU vælge en uskøn pragmatisk løsning eller prioritere at statuere et kostbart eksempel, der skal vise Boris Johnson og alle andre, at man ikke kan have your cake and eat it too?

Kommissær Margrethe Vestagers kamp mod unfair skattetænkning led nederlag, da Kommissionen i juli tabte sagen mod Apples skatte-tricks i Irland. Men det var kun ét tabt slag i en større kamp. Hvad bliver EU’s næste skridt? Er Kommissionen klar til at tromle modstanden mod fælles selskabsskat igennem med flertals-vedtagelser? Og vil EU få held med at indføre en ny Carbon border tax over for omverden, der skal kompensere EU-landene for at deres handelspartnere ikke følge de samme strenge klima-mål?

Kursets indhold og struktur:

Vi starter med en kort genopfriskning af EU-institutionerne, samarbejdets struktur og største aktuelle udfordringer.  I løbet af fire tætpakkede dage i Bruxelles møder du en række centrale skikkelser på EU-scenen –  fra de mest indflydelsesrige danskere i Kommissionen og Ministerrådet til europa-parlamentarikere, analytikere og tænketanke. De kigger med i krystalkuglen og byder ind med indsigter og analyse.

Undervejs får vi besøgt alle de centrale EU-bygninger. Du får kort sagt sat ansigter på Bruxelles og en EU-forståelse, man ikke kan læse sig til hjemmefra. Kursets overordnede mål er at ruste dig til bedre at se de europæiske dimensioner i dansk politik, og tænke EU-vinkler ind i det daglige redaktionelle arbejde.

Vi får også oplevet den charmerende og kaotiske by, der ligger lige uden for EU-institutionerne. Undervejs smager vi på lidt belgisk munke-øl og god mad. Vi bor i i Bruxelles’ gamle centrum tæt ved den berømte Grand Place, få metro-stop fra EU-kvarteret. Jacob Langvad, der er Bruxelles-korrespondent gennem over 25 år, står igen for EU-kurset, og har allerede har opbygget et ry for kvalitet og markante indlægsholdere.

Kursus-prisen omfatter: Tre hotel-overnatninger med morgenmad, offentlig transport i Bruxelles undervejs og to restaurationsbesøg.

Afbestillingsvilkår er tilpasset COVID-19 situationen, og er nu mere fleksible: Melder du afbud tidligere end 30 dage før kursets startdato opkræves kun en administrationsafgift på 500 kr. Ved afbud senere end 30 dage før kursusstart refunderes 50 % af kursusprisen.

Undervisere

Jacob Langvad

Jacob Langvad har i løbet af to årtier været mere rundt i Bruxelles end de fleste. Korrespondent for Berlingske, Information og Weekendavisen, og siden 2011 fast leverandør til DRs Orientering – undervejs også nyhedsredaktør på netmediet EurActiv.com, og nogle år som kommunikationsrådgiver i lobbybranchen. Jacobs EU-kurser trækker derfor på et meget bredt Bruxelles-netværk, og en solid erfaring som foredagsholder og underviser. Han udgav i 2015 bogen Europas svære fællesskab til undervisningen i samfundsfag i gymnasiet på Forlaget Columbus.

Mere om dette kursus