Europas sidste diktatur på vej mod nye tider

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Hviderusland
Dage:
5 dage
Pris:
12.500 kr. | PU-støtte: 6.500 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 110 evalueringer)
Efterår 2017

Hviderusland er på vej i en ny periode i landets udenrigspolitiske orientering. Landets præsident Aleksander Lukasjenko har frigivet politiske fanger og indført en særlig visumfri ordning for EU-borgere. Han har desuden indgået en aftale med EU om at etablere flygtningelejre for afviste asylsøgere i Hviderusland.

Tilnærmelserne går også den anden vej. EU har ophævet de fleste sanktioner mod Hviderusland og synes ikke længere at have behov for at kritisere Lukasjenkos regime. Lukasjenko bliver heller ikke længere betegnet som Europas sidste diktator,

Hvad siger Kreml?

Hvideruslands tilnærmelser tyder på, at Lukasjenko ønsker et bedre forhold til EU og formentlig køre landet i stilling som en bro mellem Øst og Vest. Hans initiativ synes ikke at finde genklang i Kreml. Rusland har til trods for en aftale om åbne grænser indført grænsekontrol på de to landes grænser og skærpet tonen over for Lukasjenko.

Hvad betyder den nye udvikling for forholdet mellem Rusland og Hviderusland? Hvad betyder den for den indenrigspolitiske udvikling i Hviderusland? Er Hviderusland ved at fjerne sig fra Rusland, og kan vi forvente demokratiske reformer i landet?

Vi tager til Minsk og undersøger situationen. Vi taler med journalister og politikere. Vi møder bl.a. en tidligere hviderussisk præsidentkandidat, som efter flere års politisk asyl i Tjekkiet er vendt tilbage til Minsk.

Undervisere

Ota Tiefenböck

Ota Tiefenböck er freelancejournalist med speciale i Øst og Centraleuropa, Balkan og Kaukasus og chefredaktør på nyhedsmediet Mr. East. Dækker området for flere danske og enkelte norske medier og er kommentator vedr. øst- og centraleuropæiske forhold i radio a tv.