10 år efter Utøya

Startdato:
Udbyder:
Sted:
Oslo
Dage:
3 dage
Pris:
16.995 kr. | PU-støtte: 5.200 kr.
Evaluering af tidligere kurser fra denne udbyder
(Baseret på 11 evalueringer)
Forår 2021
Fotograf: Anders Nielsen, NRK.

2021 er 10-året for massakren på øen Utøya og bomben i Oslo 22. juli 2011. Terrorangrebene, der ændrede Norge for altid.

Hvad lærte norske medier, der dækkede angrebene og retssagen mod Breivik? Hvordan tacklede de etiske og moralske dilemmaer? Hvad ville de gøre anderledes  i dag? Hvad lærte de norske myndigheder? Hvad gør efterretningstjenesten for at undgå lignende angreb? Hvordan kom de overlevende videre, og hvordan har de det i dag?

Det og meget mere søger vi svar på under et tre dages intensivt kursus i Oslo.

Vi skal møde norske journalister, fotografer og redaktører, som dækkede angrebene og retssagen mod Breivik for bl.a. Aftenposten, Verdens Gang og NRK (Norges pendant til DR), som blev kritiseret for at have ringet til nogle af de unge på Utøya, mens Breivik gik rundt og skød.

Jeg arbejder også på et møde med journalist og forfatter Åsne Seierstad, der har skrevet bogen ”En af os. En fortælling om Norge, Utøya og Anders Breivik”, der belyser Breiviks baggrund, angrebet og retssagen, som Seierstad dækkede for amerikanske Newsweek. Bogen er også forlæg for Netflix filmen 22 July af Paul Greengrass.

Desuden arbejder jeg på et møde med forfatteren Jan Kjærstad, forfatter til Storefjeld, roman om et terrorangreb og Kjærstads bud på den proces, nordmændene gennemgik efter Utøya.

I Norge holder myndighederne skarpt øje med faren fra højrenational terror. Vi skal undersøge, hvad norske myndigheder gør for at undgå terrorangreb som i 2011. Vi skal også høre om Politiets Sikkerhedstjenestes (PSTs) håndtering af det højreekstremistiske angreb på en moské i Bærum, nær Oslo i 2019. Det var ikke pga. PSTs indsats, at en tragedie blev undgået, den unge højreradikale racist Philip Manshaus blev overmandet af to mænd i moskéen. Manshaus fandt inspiration i en volds-forherligende, transnational subkultur på internettet, som opstod efter det voldsomme angreb mod en moské i Christchurch, New Zealand i marts 2019.

Vi får desuden status på faren for højrenational terror i Danmark, Norge og Sverige.

Kursus henvender sig til journalister, redaktører og fotografer fra aviser, radio, tv og web, som arbejder med sikkerhed, kriminalstof, indenrigs- og udenrigsstof og samfund generelt. Men også forfattere og kommunikationsansatte, embedsfolk og medarbejdere i danske medier og ministerier.

Kurset foregår i Oslo fra 3.-5. maj. Afgang mandag morgen 3. maj fra Kastrup. Hjemkomst onsdag 5. maj om aftenen.

Forberedelse
Jeg rundsender i god tid inden kursus afgang en samling af artikler og links, så deltagere på forhånd kan orientere sig om, hvordan angrebene blev dækket i norsk presse, og hvordan de er behandlet på film og i litteraturen. Foruden links til artikler med centrale diskussioner, der foregik i Norge i tiden efter dækningen af angrebene og retssagen mod Breivik.

Oplæg i Oslo fra journalister, redaktører, forskere og myndigheder debatteres i fælles forum, og der skrives opsamlende referat af oplæg og debat, som deltagerne får tilsendt efter endt kursus.

Pris: 16.995 kr. Prisen er inklusiv moms og dækker tre dages undervisning, forbedelses-materiale, fly Kastrup-Oslo t/retur og overnatning i enkeltværelse på hotel i Oslo inkl. morgenmad. Der er ikke inkluderet frokost og aftensmad samt drikkevarer.

Din tilmelding er bindende, når du har modtaget besked om, at du er optaget, men selvfølgelig kan du komme i en situation, hvor du må melde fra. Hvis det sker mere end otte uger før kursets start, koster det en administrationsafgift på kr. 1000. Ved afbud mindre end fire uger før forløbets start opkræves fuld pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat – dvs. at du selv og ikke din arbejdsplads skal betale – har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

Hvis kurset må aflyses pga. corona situationen, bliver kursusgebyret tilbagebetalt, minus et mindre gebyr.

Du har også mulighed for at tilmelde dig, hvis du ikke arbejder på en PU-virksomhed. Du skal blot krydse af i ”I arbejde på ikke-PU-virksomhed eller selvstændig” i tilmeldelses-modulet.